policial
operació antidroga
El clan utilitzava menors per blanquejar la fortuna
Els traficants de l'Empordà els feien ingressos al banc i posaven al seu nom propietats adquirides amb diners de la marihuana
Els capitostos regalaven paneres per Nadal a membres del grup
El clan Capirote, l'organització criminal que es dedicava al tràfic de marihuana en un àmbit internacional, feia servir menors per blanquejar els diners que guanyaven de la venda de la droga. A poc a poc es van sabent més detalls de l'operació policial que dimarts passat va permetre la desarticulació del grup o, si més no, el comís de gran part de la seva fortuna. El cap de l'àrea d'investigació criminal dels Mossos d'Esquadra de Girona, Josep de Monteys, va explicar que el clan feia ingressos en comptes corrents de menors d'edat de la família amb diners obtinguts a través de la venda de la marihuana. També blanquejaven diners a través de la compra de propietats, que posaven a nom dels menors.
El nucli de l'organització el formaven setze membres d'una mateixa família, els Cortés, coneguts amb el sobrenom dels Capirote. Aquestes persones, malgrat no disposar la majoria de treball conegut, demostraven tenir un poder adquisitiu alt, ja que portaven vehicles de gamma alta, disposaven de diverses finques i feien despeses per sobre dels ingressos declarats. Aquest fet va motivar l'obertura d'una investigació de blanqueig de capital, a més dels delictes contra la salut pública investigats en el seu inici.
El grup criminal estava perfectament organitzat, tant a l'hora de cultivar com de distribuir la marihuana. De fet, tenia treballadors a sou, des de jardiners fins a vigilants i transportistes, entre d'altres. Cadascun dels treballadors era especialista en el seu àmbit. Era tal la complicitat entre tots ells que els capitostos de la banda regalaven una panera per Nadal a tots els treballadors. Per a aquells que havien fet una bona feina, la panera era més generosa.
Una multinacional
El clan s'havia especialitzat en el cultiu de marihuana, la seva distribució a gran escala i, fins i tot, l'exportació de la droga. “A part de la venda al detall des dels seus habitatges, en distribuïa a traficants d'arreu de l'Estat espanyol i de França, i estaven preparats per arribar a ser una multinacional de la marihuana”, va concretar Josep de Monteys. L'organització actuava des del barri de Sant Joan de Figueres (allà, el clan tenia tres cases adossades on la vigilància era contínua) però també des de Colobret i altres municipis de la comarca. Aquí, en llocs com ara Llers, Avinyonet de Puigventós, Sant Miquel de Fluvià i Cabanes, tenien finques on cultivaven les plantacions més grans. A més, també actuaven des d'un establiment de Platja d'Aro.
En tots aquests indrets es van comissar 4.622 plantes de marihuana, 3.473 esqueixos de plantes i 26.572 grams de cabdells a punt per a la venda. També es van confiscar cinc armes de foc llargues i tres armes de foc curtes, totes amb la seva munició i aparentment en perfecte estat d'ús. Durant els escorcolls, a més, es van intervenir vuit vehicles, sis turismes i dues motocicletes, i 425.045 euros en efectiu, a més de documentació per reforçar la investigació de blanqueig de capitals.
La gran majoria del material comissat estava en amagatalls d'allò més diversos i curiosos. A la casa d'Avinyonet de Puigventós, dissimulat sota una porteta en un lloc per als mals endreços, hi havia un búnquer on s'amagava una plantació de marihuana. A Llers, el cultiu estava dissimulat en un pou. També darrere de les rajoles d'un lavabo o en una cuina, al darrere d'una nevera.
El jutge envia a la presó el gruix de l'organització
En l'operació conjunta entre els Mossos i l'Agència Tributària que van realitzar entre els dies 21 i 22 de febrer, es van detenir 32 persones, 25 de nacionalitat espanyola, un cubà, un marroquí, un equatorià i quatre dominicans. Tots ells estan sent investigats com a presumptes autors d'un delicte contra la salut pública, pertinença a organització criminal i blanqueig de capital, a més d'altres delictes accessoris, com ara defraudació de fluid elèctric, estafa i danys. Des de fa dos dies, un a un han anat passant pel jutjat d'instrucció número 6 de Figueres. Els primers disset detinguts que hi van passar dimecres van quedar tots en llibertat. Tot el contrari del que va passar ahir, ja que el jutge va decidir enviar a la presó el gruix de l'organització. Es tracta de les persones que tenien un ordre jeràrquic més important en l'organització.