Societat
Els protocols no eviten la mutilació genital de 3 nenes
Els Mossos van detectar l'any passat a les comarques gironines vuit casos de nenes amb risc de patir l'ablació de clítoris i cinc casos es van evitar però tres nenes gambianes ja la tenien feta
Els Mossos van denunciar l'any passat davant del jutjat tres casos de nenes gambianes, d'entre 7 i 14 anys, dues d'elles germanes, residents al Gironès, a les que s'ha fet l'ablació de clítoris, una pràctica per la qual el Codi Penal castiga els responsables amb penes d'entre sis i dotze anys de presó. El Codi Penal no només persegueix aquelles mutilacions genitals que es puguin fer en territori estatal, sinó també les que es porten a terme aprofitant un viatge a l'Àfrica. En els casos d'aquestes tres nenes van ser els pediatres els que van advertir que les nenes havien estat mutilades i van avisar els Mossos.
Durant el 2016, els Mossos, a través de la seva unitat regional de proximitat i atenció al ciutadà (Urpac) i del protocol específic de prevenció de l'ablació de clítoris establert el 2002, van detectar cinc casos més de nenes d'origen africà amb risc de patir la mutilació genital. En aquests cinc casos, que feien referència a nenes procedents de Gàmbia, Mali i el Senegal, que tenien entre 4 i 14 anys, s'hi va arribar a temps i les nenes es van salvar de l'ablació. Hi va haver tres casos en què es va poder conscienciar les famílies i es va evitar per la via de la pedagogia. Però en els altres dos va caldre protegir les menors amb mesures judicials. De fet, el jutjat va prohibir a uns dels pares viatjar amb la seva filla a l'Àfrica, pel risc que li fessin la mutilació durant l'estada amb la família d'allà. En l'àmbit de tot Catalunya, els Mossos van treballar en un total de catorze casos de risc d'ablació. La cap de la Urpac a les comarques de Girona, la sotsinspectora Rosa Negre, indica que, d'una banda, que aflorin casos és un reflex que “el protocol funciona, cosa que permet intervenir allà on hi ha risc evident”. Però d'una altra banda, també suposa que, per desgràcia, encara cal continuar lluitant per posar fi a aquesta xacra: “La realitat s'imposa i ens demostra que encara estem allunyats del nostre objectiu final, que és erradicar l'ablació.”