L’homicidi d’un home gran a Sant Pere posa fi a 15 mesos de treva criminal
L’autòpsia revela que van matar asfixiant-lo l’home trobat dissabte a la nit, que ha estat identificat com Enric Pagès, un pintor veí de Figueres de 82 anys
Els indicis trobats al cadàver i a l’escena ja ho denotaven, però l’autòpsia ahir ho va confirmar: la mort de l’home que va aparèixer amb els pantalons abaixats i mig tapat en una zona d’aparcaments de platja de Sant Pere Pescador va ser homicida. Tot i que durant l’aixecament del cadàver, practicat dissabte a la nit, es va detectar que la víctima tenia un cop al cap, aquesta no va ser la causa de la mort. L’home va ser asfixiat, tal com van revelar les marques que tenia al coll. No se sap, per ara, quina va ser l’arma del crim i tampoc es descarta que l’homicida l’asfixiés amb les mans. Queden pendents les proves de laboratori, que podrien aportar més dades. El cas ha quedat en mans de l’àrea d’investigació criminal dels Mossos, que ja han aconseguit identificar la víctima, el veí de figueres i pintor Enric Pagès Teixidor, tot i que amb el cadàver no s’hi va trobar cap mena de documentació personal. Les primeres pistes per identificar-lo van arribar diumenge, quan un home es va presentar als Mossos per denunciar que no localitzava el seu pare, Enric Pagès, que vivia sol en un habitatge del carrer Concòrdia, però al mateix edifici on resideix el fill. Dissabte era festa al barri i es va trobar a faltar Enric Pagès. Però la família no es va esverar perquè Pagès, tot i la seva edat, 82 anys, era un home molt dinàmic i independent. Les alarmes es van disparar diumenge, quan el fill va descobrir que no havia tornat a casa. I quan van saber que s’havia trobat un home mort a Sant Pere, van decidir anar a la policia. Precisament, era sabut de la família que a Enric Pagès li agradava molt anar-se a banyar a la platja de Sant Pere. I els temors es van confirmar. Enric Pagès era el difunt trobat a la zona de la platja de Portet de Sant Pere Pescador. Ahir els Mossos treballaven també per localitzar el cotxe de la víctima, que se suposa que devia arribar amb el seu vehicle o amb el d’alguna altra persona al lloc on la van trobar, i falta certificar si l’homicidi es va perpetrar al lloc de la troballa o si va ser en algun altre lloc i el cadàver el van traslladar. El cos el va trobar una dona que va passar pel lloc a quarts de deu de la nit i va trucar al 112. Esbrinar quin va ser el mòbil del crim també és una de les claus per intentar arribar fins a l’homicida.
Final de la treva
L’homicidi de l’octogenari trobat mort a Sant Pescador posa fi a una treva criminal de gairebé 15 mesos de durada a les comarques gironines. Una treva que els experts en investigació criminal trobaven inaudita, ja que en les darreres cinc dècades mai s’havia viscut un període tan llarg sense assassinats coneguts (en queden al marge casos de desaparicions que es preveuen criminals en què no s’ha trobat la víctima).
Per trobar el darrer cas homicida a les comarques de Girona ens hem de remuntar al 26 de març del 2016, quan hi va haver un fratricidi a Figueres. José Rodríguez González, de 49 anys, va morir degollat al carrer davant de casa seva a Figueres. El seu germà Lolo, que primer havia dit que no havia estat ell, va acabar admetent que havia estat ell qui, sense voler, li havia clavat un ganivet al coll. Ja ha estat jutjat i l’homicida, condemnat a 11 anys de presó.
L’any passat només es van detectar dos casos d homicidis: el fratricidi de Figueres i la baralla mortal als afores de la discoteca Caribbean de Girona, el 31 de gener. Molt pocs, comparats amb el que era habitual anteriorment. L’any 2014 van ser vuit els casos criminals detectats, l’any 2013 en van ser 10; el 2012, 15; el 2011, 17, i 25 persones van morir assassinades el 2010. Xifres similars marquen els deu primers anys d’aquest segle i els trenta darrers anys del segle passat. El 1987, amb 11, i el 1993, amb 17, van ser els anys amb el nombre d’homicidis més elevat.