Demanen 24 anys de presó per als amos de Construccions Coll d'Albons
Els acusen d'haver provocat una fallida fraudulenta a l'empresa el 2000
Els fets, segons l'escrit de qualificacions provisionals del ministeri fiscal, es remunten al 20 de maig del 2000 quan Joan, Pere i Benet Coll Turias com a administradors de l'entitat mercantil Construccions i Obres Coll, SA, que es dedicava a la realització d'obres públiques i privades, sabent la situació de crisi econòmica que patia la societat, la van agreujar transmetent-se a ells mateixos i sense cap mena de contraprestació per a la societat els drets d'explotació de la pedrera anomenada Albons I.
D'aquesta manera, segons el ministeri fiscal, els germans Coll van fer desaparèixer un recurs actiu de la societat en perjudici dels seus creditors. Aquella transmissió patrimonial a nom seu es va fer, s'afirma en el mateix escrit acusatori, divuit dies abans que la societat presentés suspensió de pagaments.
Al cap de tres dies d'haver traspassat la pedrera del patrimoni social al seu particular, els germans Coll van cessar com a administradors solidaris de la societat, i en aquella mateixa junta d'accionistes es va nomenar com a administrador únic Amadeu Sallarès Pujol bo i sabent aquest que es tractava d'una operació fraudulenta. Precisament per això, el ministeri fiscal també va dirigir la seva acusació contra Sallarès, atribuint a aquest els mateixos delictes que als germans Coll i formulant per a ell la mateixa petició de pena.
Actiu superior al passiu
L'1 de juny del 2000 la junta d'accionistes de Construccions Coll va acordar de presentar suspensió de pagaments, i el 6 de juny del mateix any els germans Coll com a socis i Sallarès com a administrador van presentar la suspensió de pagaments davant el jutjat número 3 de la Bisbal.
Aquella suspensió de pagaments, que va ser admesa a tràmit, anava acompanyada, segons el ministeri fiscal, d'un balanç que aparentava un actiu superior al passiu amb la finalitat de guanyar temps per continuar amb el propòsit de despatrimonialitzar la societat en perjudici dels seus creditors.
El balanç presentava un actiu de 7.954.779 euros i un passiu de 7.211.643,38. Però un dictamen que van emetre els interventors, a instàncies dels creditors que es van agrupar i que compareixen com a acusació particular a través dels advocats Salvador Duran i Agustí Carles, va fer palès que el balanç no expressava la situació real de la societat i va arribar a la conclusió que s'havia de rebaixar l'actiu de 874.943,90 euros i augmentar el passiu en 7.097.488,22 euros.
Falten certificacions
El ministeri fiscal també assenyala que en el balanç no es van fer constar cinc certificacions d'obres per un import total de 3.120.058,14 euros. Posteriorment a la suspensió de pagaments els acusats, segons el ministeri fiscal, també van ocultar diverses quantitats provinents d'organismes oficials per un import total de 2.670.254,25 euros que no es van ingressar al patrimoni social i que provenien de la Diputació de Girona, l'Incasol i els ajuntaments de Castelló d'Empúries, de Palamós i de l'Escala.
Les peticions
A més de les penes privatives de llibertat que pugen a 10 anys de presó per a cada acusat i la imposició a cadascun d'una multa de 22.500 euros, el ministeri fiscal demana que es declari la nul·litat de la cessió de la pedrera als germans Coll i que aquests reintegrin a la massa de la fallida l'import dels drets d'explotació, i els diners de les certificacions d'obres i els aportats per les administracions. Les acusacions particulars inclouen com a responsable civil la societat Promocions El Serrat de Portugal perquè va donar continuïtat a l'entitat fallida, Construccions Coll; i demanen per a cada acusat 24 anys de presó i una multa d' 1.022.000 d'euros. En concepte de responsabilitat civil reclamen 19.991.843,83 euros.