Estabilitzen el foc d’Artés i els desallotjats tornen a casa
L’incendi declarat dissabte ha afectat ja una superfície de 406 hectàrees, sobretot de vegetació forestal
L’alcalde d’Artés, Ernest Clotet, ingressat després de caure mentre ajudava en les tasques d’extinció
Els Bombers de la Generalitat van estabilitzar ahir passades les cinc de la tarda l’incendi forestal que afecta Artés des de dissabte a la tarda. Això va permetre als Mossos d’Esquadra aixecar l’ordre d’evacuació del nucli de Sant Joan d’Oló i la cinquantena de veïns que encara estaven desallotjats van poden tornar a casa. El dispositiu d’extinció s’ha mantingut durant la nit amb deu dotacions per continuar remullant la zona i mantenir el foc encerclat. La superfície afectada arriba a les 406 hectàrees, sobretot de vegetació forestal. La part cremada, però, podria ser inferior, ja que dins del perímetre –que té una forma molt allargada– hi ha zones sense cremar.
D’altra banda, l’alcalde d’Artés, Ernest Clotet, va haver de ser ingressat a l’hospital Parc Taulí de Sabadell després de caure mentre col·laborava a apagar el foc. Té una contusió a la melsa i diverses costelles trencades, segons va avançar Ràdio Manresa. El mateix alcalde confirmava l’accident amb una piulada al seu compte de Twitter en què deia: “Nit i matinada en mans de professionals, Bombers, SEM i Parc Taulí. Estic bé, amics! Merci a tothom!”, i hi adjuntava una foto al llit de l’hospital. L’accident de l’alcalde es va produir pels volts de les onze de la nit de dissabte, quan Clotet feia tasques d’avituallament als serveis d’emergències a la zona del foc. Es troba estable i en observació.
L’incendi d’Artés, un dels pitjors d’aquest any, es va iniciar la tarda de dissabte al paratge de les Planes, al nord-est del municipi. Durant tota la jornada de dissabte el foc va avançar ràpidament i sense control, fins a arribar a cremar dues cases. El foc va obligar a desallotjar unes cent cinquanta persones del nucli de Sant Joan d’Oló, d’una casa de colònies i de diverses masies de la zona. Una cinquantena dels desallotjats va passar la nit de dissabte a diumenge al pavelló de Santa Maria d’Oló, mentre les tasques d’extinció continuaven durant tota la nit.
Tot i que inicialment s’havia indicat que ahir al matí es podria estabilitzar el foc, amb la reincorporació dels mitjans aeris, finalment no va ser fins passades les cinc de la tarda que els Bombers van poder assegurar tot el perímetre, un cop superades les hores de més calor i el perill de l’entrada del vent de marinada, que podria haver complicat encara més les tasques d’extinció. A aquella mateixa hora, els veïns que havien passat la nit al pavelló i que encara estaven desallotjats van poder tornar a casa seva.
Durant el dia van treballar a Artés fins a una cinquantena de dotacions. En concret, s’hi van desplaçar 28 camions dels Bombers, 12 mitjans aeris (quatre helicòpters bombarders, quatre avions de vigilància i atac i dos helicòpters de coordinació i dos hidroavions) i de vehicles de comandament. També hi van continuar col·laborant alcaldes de la zona, Protecció Civil, els Agents Rurals, els Mossos d’Esquadra, les Agrupacions de Defensa Forestal, la Creu Roja i el SEM, entre d’altres. La Direcció General de Protecció Civil mantenia ahir la fase d’alerta del pla Infocat i els ajuntaments afectats, els seus plans d’emergència activats.
El foc d’Artés ha cremat 400 hectàrees al Bages. Aquest estiu ja se n’havien cremat 179,3 més a la comarca.
Les flames cremaven ràpidament
Segons els Bombers, les condicions meteorològiques dels últims dies, amb calor intensa i baixes humitats, han condicionat les tasques d’extinció. La vegetació seca i les condicions del terreny han dificultat el control del foc. L’incendi cremava molt ràpidament i llançava focus secundaris a més de 400 metres de distància. Els Bombers consideren que “el potencial d’hectàrees que s’haurien pogut cremar era molt elevat” i, “gràcies al treball dels Bombers, sobretot per estabilitzar els dos flancs de l’incendi, s’ha pogut contenir”.