Successos

successos

Dos cadàvers nus a Susqueda

Els cossos són el d’un noi amb les mans lligades i una noia, i a falta de identificació tot apunta que són la parella desapareguda

La baixada de l’aigua va propiciar la troballa

Dos cadàvers, el d’un home –amb les mans lligades segons informa El Periódico– i una dona despullats, van ser localitzats ahir al pantà de Susqueda pels mossos de la unitat subaquàtica dels Mossos d’Esquadra que un mes després de la desaparició de Marc Hernández i Paula Mas continuaven fent recerca amb una barca. Un dels cossos va ser localitzat flotant a l’aigua i l’altre fora de l’aigua, en una paret del pantà. El fet que el nivell de pantà hagi baixat entre 2 i 3 metres les darreres setmanes ha pogut contribuir a trobar els cossos, segons va aventurar ahir l’inspector Jordi Domènech, cap de l’àrea central d’investigació de persones que lidera la investigació sobre el cas de la desaparició de la parella del Maresme.

Els cadàvers van ser localitzats al vessant dret del pantà (mirant en sentit contrari del corrent de l’aigua) en el ramal per on baixa l’aigua de la riera de Rupit provinent del Salt del Sallent. Els cossos eren en una zona relativament a prop d’una passera transitable, però les tasques de l’aixecament van ser dificultoses i van necessitar la intervenció dels bombers. La comitiva judicial, el forense i la policia científica es van traslladar fins a l’escenari amb la barca dels Mossos des de l’embarcador.

El lloc on van ser trobats els cossos és al primer ramal d’entrada d’aigua al pantà mirant des de la paret de la presa, mentre que el lloc on va ser trobat el cotxe de la parella enfonsat és al segon ramal al mateix costat. Per accedir d’un punt a l’altre per la pista forestal hi ha un trajecte, de mal fer, de més d’una hora. La policia científica dels Mossos va analitzar ahir meticulosament la zona per intentar aclarir si els cossos els havien tirat des dels marges del costat o si hi havia la possibilitat que els haguessin tirat més amunt i el corrent els hagués arrossegat. No sembla possible que els joves haguessin estat llençats en el mateix lloc on va aparèixer el cotxe.

Tot i que ningú dubta que els cadàvers pertanyen a la parella desapareguda el 24 d’agost passat, la identificació formal dels cossos s’haurà de fer amb l’autòpsia, que és previst que es practiqui avui a l’Institut de Medicina Legal de Girona. Els forenses també intentaran establir la causa de la mort i determinar si les lesions que es veien als cossos eren provocades per tercers o de resultes de cops a les pedres dels marges del pantà. “El meu grup investiga casos de desaparicions en què mai es troba el cos; en aquesta ocasió hem trobat les víctimes i els cadàvers ens podran donar molta informació”, va remarcar Domènech, que va assenyalar que els Mossos han recopilat molta informació que ara serà útil.

Entre aquestes dades hi ha l’estudi de les trucades que van fer els dos joves des dels seus telèfons mòbils. I també l’anàlisi de les imatges de les càmeres de seguretat de què disposen les instal·lacions d’Endesa a la presa (tres a un costat i una a l’altra) i la que hi ha a la central elèctrica més avall, en direcció al Pasteral, que enfoca la carretera per on van haver de pujar la parella amb el seu Opel Zafira. Els Mossos van demanar a l’empresa elèctrica les gravacions del dia de la desaparició, però també les de dies abans i posteriors per comprovar els vehicles i les persones que s’havien mogut a l’entorn.

LA DATA

32
dies
feia que Marc Hernández i Paula Mas estaven desapareguts i que se’ls buscava al pantà de Susqueda
24.08.17
Dia en què la parella
va entrar en un banc de la Cellera i en un bar del Pasteral
Un campament abandonat

Hamaques, un generador i una barra al bosc

Òscar Pinilla / Tura Soler

Els Mossos també investiguen si una mena de campament amb hamaques penjades als arbres, una barra tipus bar i un generador elèctric potent que va ser localitzat pels rastrejadors que buscaven els desapareguts pot tenir alguna relació amb la mort de la parella. El campament, que semblava abandonat precipitadament, va ser localitzat molt endinsat al bosc al mateix vessant del pantà on van ser trobats els cossos i el cotxe de les víctimes. Molt més endinsat al bosc que el punt de la pedrera on sovint s’hi celebraven festes Rave que concentraven nombrosos grups de joves. El pantà també és freqüentat per pescadors furtius que sovint protagonitzen trifulgues i també s’hi han detectat estrangers exmilitars que ocupen masies abandonades.

Amb 40 euros i aigua per fer una ruta en caiac

El dia 24 d’agost, el darrer dia que se’ls va veure amb vida, Marc Hernández, veí d’Arenys de Munt, i Paula Mas, veïna de Cabrils, van ser captats per les càmeres de La Caixa de la Cellera de Ter, on van treure 40 euros. Després es van aturar al bar La Parada, al peu de la presa del Pasteral, on van prendre uns refrescos a la barra i van comprar aigua per al camí. Abans de marxar van preguntar a la mestressa del bar quina carretera havien d’agafar per anar al pantà de Susqueda i quan ella els va haver indicat el camí van emprendre la ruta cap al pantà. I allà se’ls va perdre la pista i els seus telèfons van deixar de funcionar. Els familiars van presentar, per separat, denúncies per la desaparició de la parella i es va organitar una gran operació de recerca a l’entorn del pantà de Susqueda. El dissabte següent, uns motoristes que havien anat a banyar-se van trobar el caiac de la parella mig desinflat i flotant en forma de V a la zona de l’embarcador. El caiac estava punxat i tenia unes grans pedres al centre, signe evident que algú l’havia intentat fer desaparèixer tot i que sense èxit.

El dilluns 28 d’agost els Mossos van localitzar el cotxe que utilitzava la parella, un Opel Zafira propietat del pare de la noia, enfonsat a set metres dins del pantà en un punt de molt difícil accés fins i tot per a vehicles tot terreny. El cotxe tenia trencat el vidre del costat del conductor i a l’interior també hi havia pedres. Tots els indicis apunten que algú el va llençar a l’aigua expressament per fer desaparèixer proves. El vehicle es va poder localitzar, a set metres de profunditat, perquè es van veure unes roderes que desembocaven al caire de l’aigua a la zona on es forma una petita platja, anomenada la Palomera, on hi havia hagut camps de conreu abans que les aigües del pantà inundessin la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia