Els sindicats de bombers diuen que Interior utilitza el cos per amagar els seus errors

Creuen que la polèmica per la gestió del foc d'Horta no genera la desconfiança dels efectius, sinó dels polítics

La polèmica entorn de com s'està desenvolupant la investigació del tràgic foc d'Horta de Sant Joan de l'estiu passat, on van morir cinc membres del GRAF Lleida, i de totes les reaccions que se'n deriven va obrir ahir noves vies de confrontació, que en aquesta ocasió han desembocat en un distanciament de posicions entre diversos membres del mateix Departament d'Interior. I és que els principals sindicats del cos de bombers (UGT, CCOO i Catac) van mostrar el seu desacord amb les manifestacions que tan sols 24 hores abans va expressar públicament la directora general de Prevenció i Extinció d'Incendis de la Generalitat, Olga Lanau, qui va denunciar que el degoteig d'informacions sobre el cas està creant dubtes a tothom; que s'està qüestionant la professionalitat dels efectius; que tot plegat també està generant un sentiment d'inseguretat generalitzat –tant entre els comandaments com entre els bombers–, i que el cos s'està sentint maltractat.

«Es fa un ús partidista»

El secretari general de la UGT dels bombers, Antonio del Río –en nom dels altres dos sindicats– va lamentar aquesta visió «victimista» donada per Lanau, i va negar que en cap moment s'hagin sentit maltractats pels mitjans de comunicació: «Estem en contra de l'ús partidista que estan fent els polítics de la tragèdia i, més concretament, la nostra direcció general, que està utilitzant la nostra imatge corporativa per llançar una cortina de fum amb l'objectiu de tapar les seves possibles responsabilitats en aquest assumpte.»

Del Río va afegir que des dels sindicats no es pensa que el que s'està posant en dubte sigui la professionalitat dels efectius, sinó més aviat «la direcció política del cos». Va concloure, finalment, que tampoc va trobar massa encertades algunes de les declaracions de caire «derrotista» pronunciades pel subdirector general operatiu dels bombers de la Generalitat, Joan Rovira, qui va comparèixer junt a Lanau i que va admetre que internament es troben en una situació complicada, i que això no ajuda a afrontar la nova campanya forestal que començarà d'aquí a uns quatre mesos.

Demanen la dimissió de Lanau

Actualment, els sindicats duen a terme una investigació des del comitè de riscos per determinar si en el foc d'Horta hi va haver una actuació adequada dels alts comandaments, i si es van seguir els protocols establerts en aquestes situacions extremes. El secretari general de la UGT dels bombers, Antonio del Río, va recordar que depenent de les conclusions es demanaran responsabilitats polítiques. Amb independència d'això, va insistir que «no se senten representats per la direcció actual», i que fa temps que demanen la dimissió d'Olga Lanau, directora general de Prevenció i Extinció d'Incendis. Lanau va contestar que no entrarà en aquest espiral de crítiques, i que no utilitzarà els mitjans per establir el diàleg amb els sindicats, tot recordant-los que sempre han tingut les seves portes obertes per parlar de qualsevol qüestió directament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.