el misteri de susqueda
Els Mossos van rastrejant el fons del pantà de Susqueda
Els bussos dels Mossos continuaven fent immersions ahir mentre la policia científica treballa als laboratoris
S’intenta trobar alguna mostra que vinculi el sospitós amb les víctimes
La unitat aquàtica dels Mossos va tornar a ser ahir al pantà de Susqueda fent immersions en punts estratègics del curs de la riera de Rupit (on es van trobar els cadàvers d’en Marc i la Paula) per intentar localitzar l’arma del crim, o altres elements, com una motxilla de les víctimes, que serveixin per incriminar el sospitós del crim, Jordi Magentí Gamell, el veí d’Anglès empresonat des de l’1 de març i que fins ara s’ha declarat innocent.
A partir de l’empresonament de Magentí, els Mossos han pujat gairebé cada dia a Susqueda per recopilar proves o indicis que encadenats siguin útils per a l’acusació i per aclarir la seqüència del crim, perpetrat en un espai molt complex i amb diferents escenaris, ja que els cossos de les víctimes van ser localitzats en un ramal d’aigua del pantà i el seu cotxe, enfonsat a 7 metres de fondària, en un altre, a uns 14 quilòmetres de distància per la pista forestal que hi porta. Els darrers dies, els Mossos també han centrat la recerca a les runes de la Rierica, una casa negada per l’embassament, on Jordi Magentí solia anar a pescar. La Rierica queda entre el barranc de la Font del Borni, a la zona on van ser trobats els cossos (a uns 400 metres de distància l’un de l’altra) i la masia del Llomar, des d’on uns testimonis van sentir els quatre trets que van posar fi a la vida de la parella, que hi havia anat a fer caiac.
La investigació, a través de l’autòpsia i de les anàlisis de la policia científica han conclòs que l’arma del crim ha de ser d’un calibre petit, possiblement una pistola de 9 mm. La investigació ha topat amb la dificultat de no disposar de l’arma però tampoc dels projectils, ja que els trets que tenien les víctimes (un la noia i tres el noi) tenien forats d’entrada i sortida i per tant no es va poder recuperar cap dels projectils, que haurien estat un element clau per determinar amb quina arma havien estat disparats.
Mentre els submarinistes dels Mossos treballen a l’escenari del crim, als laboratoris dels Mossos la policia científica continua investigant les proves per intentar trobar una mostra biològica que vinculi el sospitós amb les víctimes i que resultaria clau. Els Mossos han processat el cotxe que utilitzava Magentí per anar a Susqueda, un Land Rover, buscant indicis però també tot el material, roba, sabates i estris, que van comissar en els escorcolls que van fer a l’habitatge de la mare de Magentí, al del seu oncle, on ara vivia, i al cobert de la casa familiar, Can Cuixa. Els Mossos també van escorcollar camps i horts de la família de Magentí fent servir detectors de metall, que haurien detectat l’arma si hi hagués estat enterrada. Els detectors de metall i un helicòpter amb sensors també els han utilitzat al pantà de Susqueda.
LA XIFRA
Un gran coneixedor del pantà
Jordi Magentí fa 14 dies que és a la presó del Puig de les Basses, pendent del recurs contra l’ordre de presó dictada pel jutjat de Santa Coloma de Farners, que va presentar la seva defensa i que haurà de revisar l’Audiència de Girona. Magentí nega els assassinats però admet que anava sovint a l’escenari del crim, Susqueda, un espai que coneixia a la perfecció. Abans de l’assassinat de la seva dona, el 1997, hi anava a caçar, a pescar, a caçar bolets, a fer llenya, a buscar aigua a la font. Quan va sortir de la presó no va tornar a tocar cap arma, afirmen el seu entorn, però va continuar anant a Susqueda a pescar, a fer llenya... La seva segona esposa a vegades també l’acompanyava. No va deixar d’anar-hi després del doble crim i fins i tot en dues ocasions va pujar-hi amb els Mossos per acompanyar-los en la seva recerca i ensenyar-los tots els racons de l’entorn del pantà, que ell coneixia tan bé.