Les seqüeles de la guerra
Els Mossos desactiven cada any més de 1.600 artefactes de la Guerra Civil escampats per Catalunya. La policia creu que per netejar totalment el territori s'hauran de desactivar una mitjana semblant d'explosius almenys fins el 2030 o el 2040.
La intervenció més important de 2009 es va fer el novembre en un mas abandonat en un bosc de Capmany (Alt Empordà). Els agents de la unitat dels Tedax dels Mossos d'Esquadra –després d'haver remogut durant trenta dies més de cinquanta metres cúbics de terra i roques– van recuperar 935 projectils d'artilleria al subsòl del mas, que tot apunta que el va utilitzar el bàndol republicà com a polvorí durant el conflicte bèl·lic (1936-1939). Tot el material es va destruir posteriorment en la base militar de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà).
Les zones que van ocupar els republicans durant la Guerra Civil –les comarques gironines, el Pirineu i la demarcació de Tarragona– són els indrets de Catalunya en què es van recuperar la majoria d'artefactes durant l'any passat, que es va tancar amb la destrucció de prop de 1.300 projectils, 337 granades de mà i 105 de morter. Unes zones i unes xifres «semblants» a la dels darrers anys, segons assegura Jaume Segarra, cap dels Tedax, que alerta de la perillositat que tenen els artefactes tot i que fa més de setanta anys que va acabar la guerra. «Les propietats dels explosius continuen operatives en un 80 i 90% dels casos i, si es toca massa, podria activar-se».
Malgrat que cada cop és menys habitual que els ciutadans tinguin artefactes de la Guerra Civil a casa, de tant en tant hi ha algun cas. Un dels darrers va ser un menor de Lleida que va anar a classe amb una granada de mà. Per tal d'evitar aquestes situacions, els Mossos estan fent xerrades a diferents escoles lleidatanes per informar els nens sobre la perillositat de manipular artefactes miliars, i sobretot sobre què fer si se'n troben un. En la majoria d'ocasions són els mateixos ciutadans els que es troben els artefactes i truquen a la comissaria més propera dels Mossos.
Segons explica Jaume Segarra, encara faran falten entre «vint o trenta anys» treballant amb la mateixa intensitat per netejar tot Catalunya d'artefactes de la Guerra Civil. «En els tres anys que va durar el conflicte, a Catalunya hi va haver molta activitat i es van deixar escampats pel territori milers d'artefactes», hi afegeix Segarra.
Una bomba a Tarragona
Precisament, un veí del barri de Campclar de Tarragona va trobar divendres passat, pels volts de les set de la tarda, una bomba de la Guerra Civil que es trobava en bon estat i desenterrada, mentre passejava pel bosc de Mas Enric. L'home va alertar de seguida la Guàrdia Urbana de Tarragona, que va comprovar que l'artefacte es trobava ben conservat i es va posar en contacte amb la unitat dels Tedax dels Mossos d'Esquadra perquè la desactivessin. Els agents van recuperar la bomba i la van dipositar a les dependències que els Mossos tenen a Salou.
Una desena de bombes casolanes
A banda dels artefactes militars, la unitat dels Tedax dels Mossos d'Esquadra va desactivar l'any passat una desena d'explosius casolans dirigits, segons explica el cap de la unitat, Jaume Segarra, que afegeix que els enviaments de bombes fetes a mà «cada cop és menor» amb el pas dels anys. També es van recuperar una gran quantitat d'artefactes d'ús civil, com ara bengales o coets anticalamarsa que per diferents motius havien arribat fins a la via pública. Tant aquests explosius com els militars van ser destruïts majoritàriament en diverses pedreres de Catalunya o en zones controlades per a l'explosió. «Tot depèn de si l'explosiu es pot moure amb facilitat o no, i de la perillositat que té», explica Segarra, que assegura que en els darrers cinc anys la unitat ha patit sis accidents amb els artefactes. D'altra banda, també durant l'any passat, els Tedax van trobar a la demarcació de Lleida les restes de quatre soldats morts durant la guerra mentre recuperaven diversos artefactes.