Successos

Caçat un assassí 17 anys després del crim a 8.500 quilòmetres de distància

Els Mossos resolen l’assassinat d’un assistent domèstic equatorià perpetrat el 2000 a Montgat i arresten el sospitós, un home colombià, a Medellín

Disset anys després i a 8.500 quilòmetres de distància els Mossos han aconseguit caçar el sospitós d’un assassinat perpetrat a Montgat l’any 2000. Cristian Andrés Gaviria Cañas, que era veí de Vilafranca del Penedès, va ser arrestat a Medellín –a 8.500 quilòmetres d’aquí–, on va fugir el 2010 després de ser arrestat per un cas d’agressió sexual. La víctima, Viterbo Anilo Villamar Guerrero, un equatorià de 45 anys, va ser cosit a ganivetades i degollat a la casa on treballava d’assistent i l’assassí va fer pintades a la paret amb la sang de la víctima per simular que es tractava d’un crim racista. “Hitler tenia razon” i KKK va escriure. Però des d’un primer moment la investigació, iniciada el 2000 per la Guàrdia Civil, va descartar el mòbil racista. Un altre detall, una margarida de plàstic, que l’homicida va deixar posada a l’orella del mort, que anava totalment nu, feia intuir un mòbil diferent. I les flors i un medalló amb la imatge de la Verge que van aparèixer a la tomba de Viterbo, que no havia posat ningú de la família, van fer sospitar que els hi podia haver posat l’homicida. El 2003 una cosina de la víctima va rebre una trucada en què va poder escoltar una veu, que semblava una gravació, i li va semblar que sentia: “No em matis.” La Guàrdia Civil va seguir el fil d’aquesta trucada i va obtenir informació interessant sobre possible tràfic de drogues, però no va servir per a la resolució de l’homicidi.

El 2016 la titular del jutjat número 1 de Badalona va reobrir el cas i va encarregar la investigació als Mossos, que, a partir de les anàlisis de trucades i testimonis, van intentar reconstruir les darreres hores de vida de Viterbo Anilo Villamar, que va ser assassinat en el transcurs de les tres hores en què l’home que cuidava, un exregidor de Montgat, era en un centre a fer-se cures. La trucada que va rebre la cosina es va comprovar que s’havia fet des del bar Sodoma, però es va descartar que tingués relació amb el crim. Van ser clau les trucades que s’havien fet des de la casa de l’exregidor quatre dies abans del crim a dos números de telèfon que corresponien a un anunci publicat després del crim a la revista La Fura de Vilafranca del Penedès. “Noi colombià s’ofereix per a qualsevol tipus de feina. Amb iniciativa, responsable i honrat”, deia l’anunci. I el mateix dia del crim, Viterbo va fer una trucada de 16 segons des del seu mòbil des de l’estació de tren al telèfon mòbil del “noi colombià”. Era Cristian Gaviria Cañas, que arribava en tren a Montgat per a la cita que havia concertat amb el que seria la seva víctima. A la casa on servia Viterbo, víctima i botxí van dinar (l’autòpsia va revelar que encara no havia fet la digestió), i després es va perpetrar el crim. I una altra trucada després del crim va acabar de delatar l’assassí: va ser una trucada feta amb el mòbil de la víctima des del tren. “El noi colombià” ja anava de tornada cap a Vilafranca i va triar un número de la llista de contactes de Viterbo per despistar la investigació. Igual que havia fet a l’escenari del crim, on va netejar la sang del terra amb un fregall i va fer pintades amb sang, de caràcter racista i nazi. Un perfil que no lligaria amb el d’un noi colombià i amb tendències homosexuals. Però va resultar que sí. El sospitós tenia bibliografia nazi a casa seva i era violent.

LES DATES

8.3.2000
Van assassinar
un home equatorià a casa de l’home al qual feia d’assistent a Montgat.
02.09.17
Van detenir
el sospitós del crim a Medellín, on havia fugit el 2010.

LA XIFRA

17
anys
va tardar la investigació a desemmascarar el sospitós de l’assassinat perpetrat a Montgat.

Una doble vida de mal compaginar

La investigació del crim de Montgat ha desemmascarat la doble vida del sospitós, Cristian Andrés Gaviria Cañas. L’home que mantenia cites amb homosexuals a través d’anuncis a la premsa era un home casat i amb fills que mantenia una vida familiar aparentment normal a Vilafranca del Penedès. Va estar enrolat durant un any aproximadament a l’exèrcit espanyol i els llibres i documents que tenia, segons testimonis, demostren que era admirador de Hitler i el nazisme. Els testimonis que han recopilat els Mossos el descriuen com un home violent, que fins i tot es vantava d’haver comès algun altre crim a Colòmbia. El crim de Montgat l’havia confessat a més d’una persona i havia donat detalls que només podia conèixer l’homicida. L’any 2009 Cristian Andrés Gaviria Cañas va ser denunciat per un cas d’agressió sexual i va caure a mans dels Mossos, que, com a sospitós d’un delicte violent, li van extreure mostres d’ADN. Unes mostres que a la llarga podien haver servit per vincular-lo amb l’assassinat de Montgat, tot i els seus esforços per esborrar empremtes de l’escenari del crim. El 2010 va deixar la família a Vilafranca i va fugir a Medellín, on va ser arrestat el 2 de setembre passat per la policia colombiana, va ser empresonat i ara s’està pendent de l’extradició, pel procediment antic perquè els fets són anteriors al 2004, quan es va signar un conveni d’entrega ràpida amb Colòmbia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia