Mor un dels bombers ferits en el rescat d'un nen en una estació elèctrica mal senyalitzada

La família del nen, que està molt greu, diu que el solar no està vigilat i l'Ajuntament reconeix que falten cartells que alertin del perill

L'estació elèctrica està situada en un forat d'un metre de diàmetre a poca distància del tancat del solar, que és propietat privada i que fins fa poc menys d'un any era ocupat per la fàbrica Cobega, distribuïdora oficial de la firma Coca-Cola a l'Estat espanyol. Divendres a la tarda el nen ferit, de 12 anys, jugava a futbol amb un altre nen a la rambla de Guipúscoa –a l'altura del número 161– i la pilota va anar a parar a l'interior del tancat, a dins del forat del transformador. El nen va saltar el tancat, va arribar a l'estació i va trobar una escala metàl·lica. La va endinsar al forat, sense adonar-se que un dels extrems tocava uns cables elèctrics. Va tocar-la amb les mans, es va electrocutar i va caure a dins del forat.

L'amic del nen, que també havia saltat al solar –com feien diàriament altres nois, segons van assegurar ahir els veïns de la zona–, va veure que del forat, d'uns 8 metres quadrats, sortia fum. Es va espantar, va sortir del tancat i va anar a buscar ajuda a l'establiment del costat, dedicat a la telefonia. Els bombers de Barcelona van rebre l'avís poc abans de les set de la tarda. Se'ls va comunicar que un noi havia quedat atrapat en un solar tancat, però no en una estació elèctrica, sinó en un edifici de calderes.

L'Ajuntament de Barcelona va explicar ahir que si els bombers haguessin sabut que es tractava d'un transformador elèctric haurien actuat d'una altra manera. Però no ho van saber. El primer bomber que va entrar al solar va ser Josep Garrido, de 28 anys. Va veure el nen ferit a l'interior del forat i es va aferrar a l'escala. Es va electrocutar com el nen i també va caure a dins del forat. Un altre bomber, de 50 anys, també va resultar ferit quan va intentar retirar l'escala del forat per auxiliar-los. Tot i això, va tenir prou forces per avisar del que havia passat. Els bombers van avisar la companyia elèctrica, que va tallar el subministrament per poder rescatar els tres ferits.

El noi i els dos bombers ferits van ser traslladats a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. Josep Garrido no va poder superar les greus cremades, que li afectaven el 45% del cos, i va morir hores després. El nen, per la seva banda, va ingressar conscient a l'hospital, però durant el dia d'ahir el seu estat va empitjorar molt. Té cremades en un 36% del cos i li han hagut d'amputar els braços i les cames, segons van explicar els seus familiars, que estan en estat de xoc. L'altre bomber ferit en el rescat està en estat greu, amb cremades a les mans, però en situació estable i en principi no es tem per la seva vida.

Els familiars del noi, veïns de la via Trajana, van assegurar ahir que presentaran una denúncia contra la família propietària del solar. Asseguren que la zona «no està vigilada» i que no hi ha cap cartell que alerti de la perillositat de l'estació elèctrica, que estava descoberta –ahir els bombers van tapar el forat– i que dóna llum a veïns i comerciants. L'Ajuntament va reconèixer ahir que el solar no tenia una senyalització «adequada».

Polèmica entre veïns i Ajuntament

el punt

El regidor de l'Ajuntament al districte de Sant Martí, Francesc Narváez, va assegurar divendres a alguns periodistes que l'àrea del solar estava delimitada i que els menors haurien trencat una reixeta per arribar a l'estació elèctrica. També es va insinuar que el solar tenia un servei de vigilància privada. Aquestes declaracions han enfurismat els veïns de la zona, que ahir van assegurar que el solar no disposava de cap tipus de vigilància i que era «molt habitual» que nens d'una desena d'anys entressin a jugar a dins del solar tancat –de fet a l'interior hi ha diverses pintades fetes per joves–, ja que «no hi ha cap senyal que indiqui que es tracta d'una zona perillosa», explicava un familiar del noi, consternat pels fets. Només un petit cartell triangular, que actualment era a terra, indicava que es tractava d'un lloc d'alt voltatge perillós per als ciutadans. Tant l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, com el conseller d'Interior, Joan Saura, i la consellera de Salut, en representació de tot el govern català, van expressar ahir el seu condol per la mort del bomber. Per la seva banda, els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per aclarir els fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.