El 44% dels focs forestals són causats per negligència
Els cossos d’emergències van actuar l’any passat en l’extinció de 97 incendis en zones boscoses de la demarcació de Girona
L’altra casuística més freqüent, els provocats
Les pluges que han caigut aquest any, tant per la seva quantitat com per la freqüència amb què s’han produït, porten a pensar a priori en un estiu més aviat tranquil pel que fa al risc d’incendis forestals. Malgrat una primavera caracteritzada pel fet de ser humida, el cert és, però, que la sequera a les comarques gironines no ha marxat de l’extrem nord. Aquesta circumstància comporta que zones com el cap de Creus o l’Albera continuïn sent especialment sensibles. Degut a aquesta situació, el director dels Serveis Territorials d’Interior a Girona, Albert Ballesta, va fer una crida ahir a la ciutadania a “no abaixar la guàrdia”. Un missatge de conscienciació que, ateses les casuístiques de l’any passat, és necessari tenir molt present. I és que un 44% dels incendis forestals que van tenir lloc a la demarcació al llarg del 2017 van ser provocats per negligències.
Aquesta dada va ser donada a conèixer ahir durant la presentació de la campanya de prevenció de focs forestals d’aquest any, que es va celebrar a l’edifici de la Generalitat a Girona. L’inspector en cap dels Agents Rurals, Josep Antoni Mur, va detallar en l’acte que, en el transcurs del 2017, els cossos d’emergències van actuar en l’extinció de 97 incendis forestals a la demarcació. Un total de 43 d’aquests focs van ser causats per negligències i 25 van ser provocats intencionadament. Els Agents Rurals tenen des de l’any passat la col·laboració d’un gos ensinistrat, que ajuda a detectar si hi ha hagut la utilització d’accelerants. En setze dels episodis, en canvi, es va comprovar que s’havien desencadenat per accident i en onze més no es va aconseguir determinar el motiu. I, ja a molta distància, tan sols un dels incendis va ser per causes naturals –concretament, per l’acció d’un llamp– i un altre foc va ser a conseqüència d’una revifalla.
Dins la mateixa diagnosi, Mur va indicar que la negligència més comuna sol ser la protagonitzada per fumadors que llencen a terra les burilles de les cigarretes. Aquesta situació es va donar en onze dels 43 incendis forestals. El segon motiu més comú de l’apartat de negligències van ser les fogueres, que van desencadenar vuit focs, seguit dels treballs forestals (set), les cremes agrícoles (cinc) i la crema de matollar (un). Els efectius dels Bombers, a més, es van haver de mobilitzar en onze ocasions per incendis que també van tenir al darrere actituds imprudents, si bé no es va concretar de quines es tractava, ja que eren accions menys freqüents que les anteriors.
En relació amb els setze incendis forestals que van ser per accidents, es va especificar que onze van ser deguts a motors o a l’ús de maquinària, com per exemple l’agrícola; en quatre ocasions el seu origen va estar vinculat amb línies elèctriques, i en un únic cas, amb la del ferrocarril.
Menys superfície cremada
Una tendència positiva ha estat el clar descens del nombre d’incendis forestals a la demarcació de Girona entre el 2000 i el 2017, així com també la disminució de la superfície que ha resultat cremada. Al llarg de l’any 2000 es van registrar 221 focs en zones boscoses de les comarques gironines: la xifra més alta dins d’aquest període pel que fa al seu nombre. Per exemple, el 2001 se’n van comptabilitzar 199, 131 el 2005, 107 el 2010, 117 el 2012, 75 el 2015, 104 el 2016 i 97 en el transcurs del 2017.
Sens dubte, però, el més fatídic pel que fa a hectàrees afectades va ser el 2012, quan es va produir el gran foc a l’Alt Empordà. El 22 de juliol d’aquell any es va desencadenar un devastador incendi al costat de l’N-II, al seu pas per la Jonquera. Les flames van començar a l’altura del quilòmetre 779,5, on hi ha un pàrquing a l’aire lliure al lateral de la via. La ferocitat de les flames i les constants represes van generar que, a última hora del dia següent, el perímetre afectat s’hagués estès al llarg de 65 km i es divisava un ennegrit paisatge amb milers d’hectàrees cremades.
Quan tots els esforços estaven centrats aquell 22 de juliol a aturar l’avenç del foc de la Jonquera i la situació era caòtica, s’hi va afegir un dels pitjors presagis: un altre incendi en un marge de l’N-260, a Portbou. En l’acte d’ahir a Girona es va lamentar que, en tots dos casos, els focs van ser provocats per burilles de cigarretes mal apagades.
El balanç del 2012 va ser d’11.132,35 hectàrees cremades per incendis forestals a la demarcació. La xifra global del 2000 va ser un 50% inferior (6.066,79 ha). Destaquen sobretot, també, les dades del 2017, quan es va viure una campanya sortosament molt favorable i amb un còmput anual de tan sols 28,64 hectàrees afectades.
LES FRASES
Important mobilització per un incendi a Vilopriu
Un ampli desplegament va tenir lloc ahir a Vilopriu, on es va originar el primer ensurt de l’estiu a causa d’un foc. L’incendi, que es va desencadenar a dos quarts de cinc de la tarda, va afectar unes 25 hectàrees (un 50% de superfície agrícola i un 50% de massa forestal). Les flames van començar a prop de la confluència entre la GI-631 i la GIV-6232. Es van activar 25 dotacions terrestres dels bombers i onze mitjans aeris per frenar les flames. Empès per la marinada, el foc va travessar la GI-631 i va avançar en direcció nord. Mentre van durar els treballs es van tallar la GI-631, la GIV-6232 i la GIV-6311. Fins a la zona també es van desplaçar voluntaris de les ADF Gavarres-Marina, els Agents Rurals, els Mossos i el SEM. L’incendi es va donar per controlat a les 20.49 h. Es va aixecar el confinament preventiu dels veïns de Valldevià i es van desallotjar les persones que hi havia a la piscina de Vilopriu. Al vespre, només es mantenia la restricció a la GI-631 entre Vilopriu i Valldevià per facilitar els treballs d’extinció. Es van quedar dotze mitjans aeris fins a la posta de sol i diverses dotacions terrestres van continuar remullant els punts calents al llarg de la nit passada.
Quinze càmeres
El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Manel Pardo, i la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Montse Barniol, van explicar ahir que a la demarcació hi ha 447 bombers funcionaris i 268 de voluntaris. De l’1 de gener al 15 de juny s’han comptabilitzat 203 incendis a les comarques gironines, entre focs de vegetació agrícola, forestal i urbana. El cap de la regió d’emergències de Girona dels Bombers de la Generalitat, Antoni Rifà, va dir que hi ha repartides nou torres de guaita i quinze càmeres de vigilància (aquest any n’hi ha dues de noves: una a la serra de les Salines i l’altra a la base militar aèria del Pení).