Els bombers fan de la festa del seu patró un homenatge als companys morts

Els familiars de tres de les víctimes d'Horta de Sant Joan van fer aixecar l'Auditori de Girona

El color blau predominava ahir a l'Auditori de Girona. La platea estava plena de bombers uniformats per celebrar el dia del seu patró. A les primeres files hi havia tots els pesos pesants del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació. Hi eren, entre d'altres, el conseller Joan Saura; el secretari general d'Interior, Joan Boada; el delegat territorial de la Generalitat, Jordi Martinoy; la directora general de Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvament, Olga Lanau i l'amfitriona de l'acte, l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans.

Tot i que el protocol i les formes van prevaler en tot moment, l'ombra del desastre d'Horta de Sant Joan, on van perdre la vida cinc bombers i un va quedar ferit greument, planava sobre l'acte. Tots els discursos hi van fer referència en un moment o altre. Això es va evidenciar quan després de repartir 265 medalles als funcionaris i voluntaris del cos de bombers que fa més de vint anys que estan en actiu va arribar el torn d'atorgar a títol pòstum la medalla d'or per serveis excepcionals als cinc bombers morts l'estiu del 2009 a Horta de Sant Joan i als dos ocupants de l'helicòpter que van morir apagant un incendi a les Franqueses del Vallès el mes de juny passat. Dels cinc bombers que van perdre la vida, només els familiars de tres van recollir la distinció (als dels altres dos es va dir que se'ls lliuraria directament a casa seva). Pel que fa als dos ocupants de l'helicòpter, hi van acudir el pare i la dona de cadascuna de les víctimes. Aquest va ser el moment més emotiu de l'acte, quan els bombers que omplien la platea es van aixecar com un sol home per oferir-los un llarg i fort aplaudiment. Hi havia, però, certa tensió en l'ambient, com quan la dona d'un dels bombers morts va esquivar de manera clara el petó que intentava fer-li el conseller Joan Saura.

Aquest precisament va ser l'encarregat de tancar l'acte. Amb una expressió més pròpia d'un funeral que no d'una celebració, el responsable d'Interior va limitar el seu discurs a elogiar la tasca dels bombers i les aportacions que ha fet el departament que gestiona a favor del cos i de la seguretat ciutadana. També va recordar les víctimes d'aquest any especialment tràgic per als bombers catalans. Tot i així, les seves paraules no van despertar precisament entusiasme entre els presents. En acabar el seu discurs es van sentir pocs i tímids aplaudiments, molt menys intensos que els que van rebre els companys morts.

Simulacre d'accident

La part més espectacular de la diada dels bombers va ser un simulacre d'accident davant mateix de l'Auditori. Hi va haver un cotxe tombat, un altre amb una suposada víctima a dins, ferits que havien caigut al riu, esbudellament d'un dels vehicles per rescatar el suposat ferit i rescat amb helicòpter dels ferits imaginaris que havien caigut al riu. El simulacre es va fer en temps real, amb papers i presència policial inclosa, la qual cosa va fer que s'allargués potser una miqueta més del compte. Això va fer que el nombre d'espectadors anés disminuint i en canvi anés augment la presència a les taules, on s'oferia un generós piscolabis. Gairebé es pot dir que només els alts càrrecs de la Generalitat van aguantar impertèrrits tot el simulacre. La resta, eren prop de les taules plenes del pis de dalt de l'Auditori. En una s'hi podien veure, perfectament uniformats, els màxims responsables dels Mossos d'Esquadra, de l'exèrcit de Terra, de la Policía Nacional, Guàrdia Civil i Policia Municipal degustant vinets en alegre camaraderia, mentre al carrer els bombers rescataven gent perfectament sana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.