L'alcalde i l'exalcalde de Querol, imputats en un cas de corrupció urbanística

També estan inculpats l'arquitecte municipal, Ricardo Saúl Sánchez, i Jordi Riera, promotor de Riecsa

La interlocutòria de processament, en què apareix el ministeri fiscal com a part querellant, té el seu origen en la redacció del projecte del primer pla d'ordenació urbana, del desembre del 2004, i del segon pla, del maig del 2005. En aquest període s'hauria produït la requalificació de la urbanització de l'Arboçar que de no tenir cap distribució feta va passar a tenir mil quatre-centes parcel·les. En la interlocutòria s'explica com el 7 de desembre del 2003 l'aleshores alcalde de Querol, Albert Carreño, va firmar un conveni urbanístic respecte de la finca l'Arboçar amb Jordi Riera Cusiné i amb l'empresa Habitatges Vinyols de Mar (Havimar), representada per Lluís de Gracia i en què Albert Carreño es comprometia a facilitar el procés d'urbanització dels terrenys. En els antecedents, de fet, es relata com la companyia Havimar va comprar per 66.632 euros i «fent ús d'informació privilegiada consistent en la futura modificació del POUM per possibilitar la urbanització de la finca, que més tard es plasmaria en el POUM del 18 de desembre del 2004 i del 4 de maig del 2006, la va vendre el 5 d'abril del 2006 per 3.800.000 euros a les mercantils Moldis Echarro i Hechaberry».

La interlocutòria dóna detalls de les nombroses reunions que van mantenir tant Albert Carreño com Miguel Uroz, aleshores regidor d'Urbanisme, amb l'administrador d'Havimar i amb socis de la mateixa promotora. En aquestes trobades també hi era present l'arquitecte municipal, Ricardo Saúl Sánchez, al qual se li imputa un delicte de revelació d'informacions i d'ús d'informació privilegiada. Les reunions serviren «per abaratir el cost de la urbanització, situant els habitatges en una zona concreta i reduint les superfícies mínimes de les parcel·les per poder edificar augmentant així el nombre d'habitatges i el valor del terreny, tot això en compliment de la voluntat manifestada per l'alcalde, Albert Carreño».

En els antecedents de fets es detalla que el valor real de la finca al mercat era de 8.400.000 euros i que Jordi Riera Cusiné va obtenir uns guanys patrimonials amb la venda de l'Arboçar de 6.474.216 euros i que per evitar càrregues fiscals van simular que la venda s'havia fet l'any 1997 «en virtut de contracte privat». El mateix inculpat hauria defraudat a Hisenda un import de 971.132 euros en l'exercici del 2005.

El jutge també recull la reunió que el 2005 van mantenir en un bar de Tarragona Josep Barceló, (avui mort), administrador d'Havimar i Antoni Altés (també mort), assessor de l'Ajuntament de Querol fins al 2002. Barceló hauria entregat a Altés un sobre amb 30.000 euros en concepte de part de la comissió per a l'Ajuntament de Querol.

L'any 2006 l'aprovació d'un nou pla urbanístic, preveia la construcció de cinc mil habitatges a Querol i a la finca l'Arboçar se ni situaven 1.400. Paral·lelament, la plataforma Salvem Querol, que va activar el pla de protecció ambiental Xarxa Natura 2000, va incloure dins dels espais protegits la zona de Rocacorba (Querol), evitant l'execució del pla urbanístic que preveia un miler de cases. Segons la interlocutòria, com a represàlia Albert Carreño, Miguel Uroz i els regidors Francisco Blanco i Eduardo Bermejo van votar a favor que les finques particulars de Josep Sánchez, Maria Parellada i Josep M. Parellada, membres de la plataforma, passessin de ser sòl urbà consolidat a sòl rústic. Els tres integrants de Salvem Querol i l'Agència Tributària apareixen com a parts perjudicades en la interlocutòria del jutge.

«Molt satisfets»

a. estallo

La Coalició d'Independents per Querol es declarava ahir, «molt satisfeta» amb la resolució judicial. «Ara s'està veient com ha anat tot des del 2001», comentaven des de la mateixa formació que està a l'oposició al consistori de Querol, juntament amb CiU. «Demanem al Departament de Política Territorial que prengui la iniciativa per elaborar el pla d'ordenació urbana, ja que després de subvencionar tres intents que en total han costat 150.000 euros en cinc anys, s'ha demostrat com han estat malversats aquests diners», argumentava Jordi Pijoan, de la Coalició d'Independents per Querol. Pijoan insisteix que Querol «necessita un pla urbanística per garantir la supervivència dels nuclis, per vertebrar les urbanitzacions i millorar la qualitat de vida dels veïns, no per defensar els interessos dels promotors o especuladors de parcel·les». La instrucció de les diligències consta de 2.500 folis i la resolució es va produir a finals del mes de març. L'actual alcalde va entrar com a regidor d'Urbanisme quan l'exalcalde va treure les competències dels seus regidors i les va donar a l'oposició (PSC).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.