Tres i quatre anys de presó per als tres mossos que van agredir un client de Bikini

L'Audiència afirma que van actuar de manera «il·legal i humiliant» i en fa responsable la Generalitat

En la sentència, difosa ahir, la secció setena de l'Audiència de Barcelona aclareix la picabaralla que van protagonitzar els tres mossos ara condemnats amb un jove estibador del port de Barcelona, José Antonio Medina, al qual van detenir i agredir.

El tribunal afirma que la matinada del 2 de juny del 2006 els agents Mónica Fraile Villamor, Albert Fabregat Díaz i Joan Díaz Fortes estaven fora de servei a la discoteca Bikini de Barcelona, i que un dels amics de Medina va «fregar» les natges de la mossa, fet possible –segons el tribunal– atès el gran nombre de persones que hi havia a la discoteca. L'Audiència manté que no va ser ni un delicte d'abús sexual ni una falta de vexació injusta, i absol l'amic de Medina, Pedro Sáez, en considerar que «no va ser un acte voluntari de contingut sexual». Hi afegeix que aquest incident no es va fer constar en l'atestat i no es va denunciar fins cinc mesos després, quan els mossos ja sabien que havien estat denunciats. A causa d'aquest fregament, els dos mossos va encarar-se a un dels nois, i quan Medina va anar a ajudar el seu amic, aquest va agafar pel braç Fabregat, que va caure a terra. El tribunal aclareix, però, que els agents no van identificar-se com a mossos a Medina abans de la baralla, com mantenen, sinó fins que els de seguretat els van fer fora del local. Per això, només condemna Medina a pagar 60 euros per una falta de maltractament.

La magistrada ponent, Ana Ingelmo, és contundent amb l'actuació dels tres mossos. Afirma que l'agent Joan Díaz va fer detenir Medina per un suposat delicte d'atemptat a l'autoritat, a la patrulla que va arribar a la discoteca, i que els altres dos mossos «van estar d'acord amb aquesta conducta i no van actuar contra l'arbitrària i il·legal actuació del seu company». Per això, els condemna tots tres a tres anys de presó i vuit d'inhabilitació per un delicte de detenció il·legal. A més, condemna els agents Díaz i Fabregat a un any més de presó i tres d'inhabilitació per un delicte contra la integritat moral per haver humiliat Medina a les dependències policials, on va estar detingut 24 hores sense motiu, fet –afirma la sala– que també podria haver estat sancionat malgrat que no es va fer cap imputació. «Medina va ser colpejat, insultat i amenaçat per impedir que denunciés uns fets que són constitutius d'un delicte», afirma Ingelmo. Pels cops rebuts, el tribunal ho rebaixa a una falta en ser de menor entitat i condemna els dos mossos a una multa de 400 euros. L'Audiència tampoc considera provat, com mantenia l'acusació de Medina, que va ser colpejat en presència d'altres mossos de la comissaria.

ALTRES CONDEMNES

TORTURAR UN DETINGUT

Tres mossos condemnats a sis anys i mig de presó per haver torturat i vexat un ciutadà romanès

TRENCAR UN BRAÇ

Mig any de presó a dos mossos que van trencar el braç a un detingut

EL NOI DE LA BARCELONETA

Sis mesos de presó a dos mossos per tracte degradant

Suspesos i amb suport

El Departament d'Interior va informar ahir que suspèn provisionalment els tres mossos condemnats. Tanmateix, la conselleria, dirigida per Joan Saura, hi afegeix que els advocats de la Generalitat que han defensat els agents recorreran contra la resolució al Tribunal Suprem, tal com van fer amb la primera contundent condemna a tres mossos castigats a sis anys i mig de presó per haver torturat un romanès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.