Veïns d'Horta confirmen que Delta 0 va estar evacuant la població durant el foc

El lletrat de les famílies de dues de les víctimes creu que no era la tasca que li pertocava

En la llarga llista de testimonis a qui la jutgessa de Gandesa que instrueix el cas de l'incendi d'Horta de Sant Joan de l'estiu passat està prenent declaració, dijous va ser el torn d'un pare i un fill que són propietaris del Mas de Ros, els quals fins ara han estat els primers veïns que han situat Delta 0 en un lloc i en una hora determinada el dia que van perdre la vida els cinc membres del GRAF Lleida. En la seva compareixença, el fill va relatar que pels volts d'un quart de quatre de la tarda es volia dirigir a la seva explotació per veure si estava afectada, perquè era quan el foc va començar a revifar, però que des de la Farinera –que és on estava el centre de comandament avançat– els Mossos i els bombers li van comunicar que no podia passar perquè «hi havia molt de fum i la carretera estava tallada».

Poca estona després va arribar el seu pare, i els dos van tornar a insistir que els deixessin acostar-se a la seva finca. Al cap de vint minuts, van observar com un vehicle on anaven Delta 0 i un bomber va arribar a la Farinera, i que de la dotació en van baixar els amos del Mas de Navarret, a qui els efectius s'havien encarregat d'evacuar –els inquilins del Mas de Navarret ja van declarar fa dues setmanes als jutjats, tot i que en el seu cas no van reconèixer Delta 0, que era el màxim comandament dels bombers durant l'incendi.

Finalment, pare i fill van pujar al cotxe dels dos efectius, que els van deixar a uns 200 metres de la masia entre dos quarts de quatre i les quatre de la tarda i els van dir que marxaven a buscar uns màquines per fer de tallafocs –durant el trajecte, els declarants no recorden si els bombers es van comunicar per les emissores o van parlar pel telèfon mòbil–. Amb tot, un dels testimonis va assegurar que, tot i que a la foto que li van mostrar als jutjats Delta 0 està «irreconeixible i deteriorat», va confirmar que va ser un dels professionals que els van acompanyar a la seva propietat el dia de la tragèdia; i va afegir que sabia qui era perquè també «l'havia vist després per televisió».

Sense canvi d'estratègia

Ahir també va declarar un dels pilots que van participar en les tasques d'evacuació de les BRIF de Daroca (Aragó), a qui va salvar quan hi havia un risc més gran per les males condicions meteorològiques. Segons Pau Simarro, l'advocat de les famílies de dues de les víctimes, el pilot va afirmar que es van enlairar dos helicòpters seguint les ordres del coordinador dels mitjans aeris, després que aquest va rebre una trucada telefònica: «Quan ja estaven a l'aire, els va entrar la petició d'ajuda de les BRIF i el coordinador els va confirmar que anessin a rescatar-los.» El lletrat, a més, va insistir que entre dos quarts de dues i dos quarts de tres de la tarda «ningú va prendre cap decisió»: «Després d'un matí tranquil, es va produir la represa i els mitjans aeris van apagar-la. A partir d'aquí, s'hauria d'haver canviat l'estratègia perquè era evident que el foc se'ls en podia anar de les mans.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.