Comencen a enderrocar el bloc ruïnós de Badalona
Entre els afectats hi ha propietaris però també llogaters, que hauran de buscar un altre lloc on viure
Segons els tècnics, no hi ha una garantia absoluta que l’edifici no es pugui esfondrar de cop
Amb peus de plom van començar a treballar ahir els operaris per desmuntar les antenes parabòliques del terrat de l’edifici de cinc plantes que anirà a terra en els propers dies. Els tècnics han optat per un enderroc manual, ja que no hi ha una “garantia absoluta” que l’estructura no es pugui esfondrar en qualsevol moment. Els tècnics ja van determinar com a mesura de precaució ampliar el perímetre de seguretat i desallotjar una quinzena de finques de l’entorn del bloc afectat per aluminosi. L’alerta va saltar divendres passat, quan hi va aparèixer l’esquerda i va caure un tros de la façana lateral de l’edifici. El regidor de Seguretat i Territori, Rubén Guijarro, donava per fet ahir que la demolició s’allargarà setmanes, ja que es farà de manera manual, amb els operaris penjats des d’una grua. Segons va explicar el regidor, a mesura que avanci l’enderroc, que s’aturarà si el vent supera els 50 quilòmetres per hora, s’anirà retirant la runa i, si no es posa en risc la seguretat dels treballadors, els veïns podrien recuperar algunes de les seves pertinences.
Entre els 48 veïns afectats d’aquest bloc, hi havia tant llogaters com propietaris que hi residien. En Mohamed Chentouf, per exemple, un jove de 19 anys que feia cinc anys que hi vivia amb el seu pare per 320 euros mensuals de lloguer, assegura que feia anys que buscava un altre lloc per viure, però no podia pagar la diferència que li demanaven pel lloguer. “No sé pas si l’edifici aguantarà, perquè l’últim dia que van intentar entrar-hi es van fer enrere pel perill que en caigués un altre tros”, assegura al costat d’altres veïns que des de primera hora esperaven veure com començava l’enderroc. “Nosaltres podem buscar un altre lloguer, però hi ha gent que ha perdut casa seva, i un dels veïns encara estava pagant la hipoteca. Això és molt dur”, hi afegia la seva companya, la Naima, que confia que podran tirar endavant i començar de zero. Per ara, com altres veïns afectats, estan allotjats a l’alberg a prop de la Vall d’Hebron, on els han derivat des dels serveis socials de Badalona, on se’ls ha garantit l’allotjament temporal fins al 15 de novembre en albergs i hostals de la rodalia.
“A partir d’ara, ja treballem en l’atenció als veïns i mirem de buscar solucions en cada cas”, explicava el coordinador de districte, Joan Carles Lacruz, que ha atès els 48 veïns desallotjats dels primers habitatges i els 57 veïns que es van haver de desallotjar dies després com a mesura preventiva mentre es tira a terra l’edifici. La Busha és una de les veïnes que tenen la casa a tocar del bloc afectat i que ahir seguien de ben a prop els treballs amb els ulls vidriosos pel que pugui passar. “Només de veure pujar els operaris al terrat ja tremolo pel que pugui passar”, explicava aquesta mare de família que provisionalment s’ha traslladat a viure a l’entrada de Barcelona. “Només ens queda resar”, hi afegia mentre es mirava de reüll les anades i vingudes dels operaris per desmuntar la part del terrat.
“Som un barri humil, però solidari”
Col·lapsats. Al local de l’Associació de Veïns de Llefià Gran Sol no donaven ahir l’abast per classificar i ordenar les muntanyes de roba que els continuen arribant. Tothom s’ha mobilitzat des que la setmana passada es va conèixer la desgràcia que deixava sense casa, d’un dia per l’altre, una cinquantena de veïns. “Som un barri humil, però molt solidari”, explica el president de l’associació, Jordi Mesa, que dona per fet que en les situacions d’emergència els veïns sempre responen. La Cati és una de les voluntàries que no s’han mogut del local en les últimes hores per repartir roba, calçat i, com diu ella, “ànims” per tirar endavant. “Ens han demanat cotxets per als nanos, ja que, amb les presses, no van pensar d’agafar-ne de casa”, explica mentre es baralla amb les bosses que arriben també de les associacions de Bufalà, Sant Crist i Verge de la Salut. Ahir al migdia, pels carrers tallats al trànsit dins del perímetre de seguretat de cases i pisos afectats per la demolició, la Maria mirava de trobar el local dels veïns. “Vinc de l’altre costat de Badalona i no conec gaire el barri”, es justificava mentre descarregava els sacs del cotxe. El centenar d’afectats per l’enderroc s’hi han anat acostant derivats des dels serveis socials, que també han gestionat el reallotjament temporal de tots els que han hagut de deixar casa seva per sempre o fins a nova ordre. N’hi ha que tenen allotjament amb dret a cuina i s’han pogut proveir a través del Banc dels Aliments. Des de les associacions veïnals comparteixen el neguit i l’angoixa pel seu futur. “Ara tenen ajuda, però no els podem oblidar”, assenyalava el president de l’entitat.