L'alcalde d'Horta diu que Saura i Boada li van demanar que canviés les declaracions

Assegura que es va sentir pressionat perquè rectifiqués les crítiques de relaxació que va fer als bombers

A més de reiterar les crítiques que ja havia llançat contra els comandaments dels bombers que van coordinar els treballs d'extinció del foc del Parc Natural dels Ports que va tenir lloc el juliol de l'any passat, l'alcalde d'Horta de Sant Joan, el convergent Àngel Ferràs, va descriure ahir diversos dels episodis que va viure durant la tragèdia que esquitxarien alguns dels membres de la cúpula del govern. Davant la jutgessa de Gandesa que instrueix el cas, el batlle va relatar que el mateix dia en què es va produir el fatídic atrapament mortal de cinc efectius del GRAF Lleida va sopar amb el president de la Generalitat, José Montilla; el vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, i el conseller d'Interior, Joan Saura, a qui acusa d'haver-li dit que les declaracions que va fer el migdia en què va parlar de relaxació dels comandaments dels bombers van ser «desafortunades» i que «les hauria de rectificar». «Les meves manifestacions van ser fruit del que vaig veure a primera hora de la tarda i no les puc canviar. En aquells moments, no ens podíem imaginar la tragèdia que estava a punt de passar.»

Ferràs va afegir que l'endemà el secretari general d'Interior, Joan Boada, li va demanar el mateix que Saura. «M'he sentit desemparat per diferents polítics de la Generalitat vinculats al Departament d'Interior i també m'he sentit condicionat sobre el que havia de dir i el que no.» Amb relació a aquests presumptes fets, Pau Simarro, l'advocat de les famílies de dues de les víctimes, va subratllar que «es confirmarien així les sospites de l'acusació particular sobre la manipulació de testimonis que s'ha portat a terme des de la Generalitat. Es tracta d'una qüestió inadmissible.» Paral·lelament, ahir fonts del Departament d'Interior van negar rotundament aquests greus retrets: «L'únic que Saura i Boada van traslladar a l'alcalde era que les acusacions de relaxació que va atribuir als bombers tot insistint que se n'havien anat a dinar no eren certes. No va existir cap mena de pressió ni tampoc de coacció.»

El convergent també va ratificar que a primera hora de la tarda del 21 de juliol no va trobar cap responsable al centre de comandament avançat (CCA) que prengués decisions just quan el foc es va descontrolar i es van viure els moments més crítics. «Sempre he intentat explicar el que vaig viure i el que vaig veure. El personal que estava al CCA es trobava desemparat. A més, ningú em va avisar sobre la revifada de l'incendi. Va ser l'excés de fum que envaïa el poble, el que em va alertar.»

«No podia aterrar per culpa del vent»

Un dels pilots que van intervenir en l'extinció de l'incendi d'Horta va testificar ahir als jutjats de Gandesa que en el vol que va emprendre quan passaven vint minuts de les tres de la tarda del 21 de juliol, el coordinador de mitjans aeris li va dir que havien de localitzar un equip del GRAF perquè no sabien on estava. «Mentre estava a l'aire, sentia que des de control indicaven al nostre cap per on s'havia de buscar. No tenia les coordenades d'on estaven i, si les hagués tingut, potser no les hauria pogut introduir al GPS per les males condicions meteorològiques. Vaig veure gent caminant i d'altres estirats, però no podia aterrar per culpa del fort vent.» Va concretar, així mateix, que la ràdio dels mitjans aeris «era un continu de persones parlant» i que no recorda si hi va sentir Delta 0 perquè es va «concentrar» en el vol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.