Un pilot diu que no va rebre cap avís de l'atrapament del GRAF Lleida a Horta

Un dels pilots d'helicòpter que van intervenir en les tasques d'extinció de l'incendi d'Horta de Sant Joan de l'estiu passat va declarar dijous passat, davant la jutgessa de Gandesa que instrueix el cas, que el dia en què van perdre la vida cinc bombers del GRAF Lleida no va rebre cap trucada d'emergència en què s'alertés de l'atrapament que havien patit aquests efectius; a més, va afegir que s'havia assabentat de la tragèdia a les nou del vespre, al centre d'emergències de Tarragona. El declarant, prèviament, va relatar que havia arribat al municipi cap a tres quarts d'una del migdia i que, un cop allí, s'havia dirigit directament al punt de trànsit per tal que li donessin instruccions de què havia de fer. «A un quart de tres del migdia, vaig emprendre el primer vol per reconèixer el perímetre del terreny afectat. Des de l'aire, el foc era considerable. Vaig aterrar al cap d'un quart d'hora i, pocs minuts després, va venir el coordinador dels mitjans aeris, que ens va preguntar qui feia més temps que estava en parada tècnica perquè s'havia d'intentar volar de nou.» Va recordar que llavors el cel es va ennegrir i va començar a caure cendra. «Vam tornar a enlairar-nos per veure què passava, sense que ens diguessin si s'havia produït algun atrapament. Quan feia cinc minuts que volàvem, els membres de les Brigades de Reforç en Incendis Forestals provinents d'Aragó van enviar un senyal d'emergència perquè estaven en perill i van transmetre la seva localització. A partir de llavors, tots els helicòpters es van centrar en la seva recerca, tot i que les condicions eren molt dolentes.»

Mala comunicació

La sotsinspectora de la comissaria dels Mossos de Gandesa que també era al Parc Natural dels Ports el dia de la tragèdia va afirmar en la seva declaració que no va veure el màxim responsable dels bombers durant l'estona que va estar al centre de comandament avançat. «A les set de la tarda va ser quan em van comunicar que hi havia almenys tres víctimes, i que estaven esperant confirmar si n'hi havia una quarta. La jutgessa va ordenar que no es toquessin els cadàvers però, al cap de dos minuts, van portar un dels cossos, que van moure perquè no havia arribat bé la comunicació. Aparentment, no hi havia bona comunicació entre els bombers.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.