Iqoxe desvincula l’accident de les sancions prèvies
La conselleria de Treball obre dos expedients amb l’objectiu d’aclarir les causes del sinistre en matèria de seguretat i salut laboral
CCOO convoca una vaga general al polígon a principi de febrer
L’empresa Iqoxe negava ahir que les sancions imposades per incomplir la normativa de seguretat i condicions laborals tinguessin res a veure amb l’accident que va provocar dimarts tres morts i set ferits. A través d’un comunicat, la companyia reconeix que té constància d’algunes inspeccions en temes d’aplicació de conveni en matèria econòmica i mediambiental “de caràcter lleu”. Hi afegeix que en matèria de seguretat laboral estan recopilant informació sobre les inspeccions però que “en tot cas es van esmenar i no han tingut res a veure amb l’accident”. Iqoxe també rebutja les acusacions de precarització de les condicions de treball que li fan els sindicats i nega que la planta estigués funcionant al límit de la seva capacitat. “Només dos dels cinc reactors estaven en funcionament per baixa demanda”, segons diu el comunicat.
El conseller de Treball, Chakir el Homrani, que ahir es va reunir amb sindicats i la patronal, va assegurar que les sancions en matèria de seguretat laboral i condicions de treball “no són excepcionals” a les empreses químiques de Tarragona. En el cas d’Iqoxe va rebre quatre sancions entre el 2016 i el 2017, tres per seguretat i salut laboral i una per condicions de treball, amb multes d’entre 1.000 i 8.000 euros. Ahir el conseller avançava que s’obriran dos expedient més, un d’ofici i un altre pel mateix procediment quan hi ha un accident greu. “Serà una investigació complexa i llarga” per la situació en què ha quedat l’empresa, però “acabarem sabent les causes i les responsabilitats”, va dir El Homrani, que es va comprometre a revisar les condicions de seguretat i salut laboral en el polígon petroquímic.
Els representants de CCOO i UGT van mostrar el malestar dels treballadors i van reclamar mesures urgents per millorar la seva seguretat al lloc de treball. “La primera responsabilitat quan hi ha un accident és de l’empresa, però el govern també ha d’assegurar que no es tornarà a repetir”, manifestava el secretari general d’indústria de CCOO, José Antonio Hernández, que reclamava participar en aquestes taules de negociació.
Amb l’objectiu d’exigir a les administracions competents i a les patronals que es garanteixi la seguretat, CCOO ha convocat una vaga general de tot un dia al sector de la petroquímica durant la primera quinzena de febrer. El sindicat es planteja la convocatòria conjuntament amb la UGT i comptar amb la implicació dels ciutadans del camp de Tarragona per anar més enllà de “l’àmbit estrictament laboral”. La previsió és manifestar-se davant les seus dels governs espanyol i català a Tarragona i les seus de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i l’Associació d’Empreses de Serveis de Tarragona (AEST).
Investigacions en curs
Els Mossos d’Esquadra van desplaçar-se ahir fins a l’ajuntament de la Canonja per recollir documentació sobre els permisos d’obra concedits pel consistori a la planta química on es va produir l’explosió. Hores abans els agents escorcollaven les seus que té la companyia en el marc de la investigació oberta. La titular del jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona ha obert les diligències penals sobre l’explosió i, igual que la fiscalia, està esperant que els Mossos d’Esquadra i Inspecció de Treball remetin els informes complets que estan elaborant.
Protecció Civil rebaixa d’emergència a alerta el Plaseqcat
Tres dies després del greu accident a l’empresa de la Canonja, Protecció Civil de la Generalitat rebaixava d’emergència a alerta el Plaseqcat que afectava el polígon sud de Tarragona. Els bombers continuaven les tasques per fer el transvasament del producte que encara quedava dins del tanc que es va incendiar i que s’ha de traslladar fins a un gestor de residus que ha contractat l’empresa. Segons les informacions dels bombers, a mitja tarda s’havien omplert cinc cisternes i potser en caldria una altra per acabar de buidar tot l’òxid de propilè diluït amb l’aigua de l’extinció. A la zona afectada hi han treballat 12 dotacions terrestres juntament amb els bombers del Parc Químic. Pel que fa als dos ferits que continuen ingressats a la unitat de cremats del Vall d’Hebron, un d’ells continua molt greu però no es tem per la seva vida.