«Les mantes ignífugues no serveixen de res»

Continuen les declaracions als jutjats de Gandesa pel fatídic incendi del juliol passat a Horta de Sant Joan. Dijous va ser el torn d'un altre pilot d'helicòpter que va intervenir en les tasques d'extinció, que va manifestar davant la jutgessa que instrueix el cas que, el mes de febrer passat, va acudir a unes xerrades que diversos comandaments de bombers van realitzar sobre la tragèdia, i en les quals es va examinar com es va gestionar el foc i l'estratègia que es va seguir: «Les explicacions es van fer des d'un pla objectiu. Ni el màxim responsable de l'incendi, conegut com a Delta 0, ni tampoc Hotel 0, que era el coordinador dels mitjans aeris, van ser presents en les reunions. Van ser altres comandaments del cos els que es van encarregar de relatar-nos on es va assignar cada unitat i el motiu de cada decisió, i també es va analitzar l'evolució de les flames.»

Lligat a això, el declarant va confessar que després d'aquestes trobades tècniques no va canviar la seva opinió sobre el foc: «Excepte les morts dels cinc membres del GRAF Lleida, es va tractar d'un incendi amb unes característiques que ens trobem sovint. En aquests episodis, les variables canvien a molta velocitat i s'han de prendre decisions de pressa. Segurament, l'atrapament mortal no hagués passat si el foc no s'hagués desviat.» La jutgessa, en aquest punt, va preguntar al pilot si d'aquestes reunions en van sortir «conclusions o autocrítiques», i ell va respondre afirmativament, però va matisar que no es van expressar d'una manera directa: «Es van establir noves directrius, com per exemple que els elements d'autoprotecció individuals de les unitats haurien de millorar. També es va dir que les mantes ignífugues, quan entren en contacte amb les flames, no serveixen de res. Això ho sap tothom.» I, respecte a la seva actuació, va subratllar que mentre sobrevolava la zona i feia algunes de les descàrregues d'aigua es va adonar que no eren efectives i va pensar que potser no valia la pena excedir-se a causa de la perillositat d'alguns moments: «Vaig traslladar aquesta opinió per banda aèria, però no em va contestar ningú», va concloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.