Successos

Horta, el camí de la tragèdia

Un equip de periodistes d'El Punt recorre per a la revista Presència els principals escenaris del foc d'Horta de Sant Joan on fa un any més d'un centenar de bombers van patir atrapaments i cinc d'ells hi van perdre la vida

Gairebé un any després del tràgic i polèmic incendi d'Horta de Sant Joan, un equip de periodistes d'El Punt ha visitat la zona del foc i ha pogut fotografiar els principals escenaris on es van produir els atrapaments, les represes de l'incendi i el fatídic accident que va costar la vida a cinc components del Grup de Reforç en Actuacions Forestals (GRAF) de Lleida. Els periodistes d'El Punt van recórrer el 28 d'abril passat el camí que van fer les víctimes fins arribar a la falda del cingle on la tarda del 21 de juliol es van produir els atrapaments, un d'ells amb conseqüències letals. És el mateix recorregut que durant aquestes últimes setmanes han visitat centenars de bombers catalans per conèixer sobre el terreny l'escenari de la tragèdia.

Les imatges captades i inèdites que il·lustren l'extens reportatge que apareixerà demà a la revista Presència mostren un paisatge gris de roques i arbres cremats. L'ascens des de la falda de la muntanya fins al punt on es van produir els atrapaments i la mort dels cinc GRAF és en alguns moments difícil per la forta pendent i espessor de pins i alzines, un fet que posa de relleu les dificultats en què van haver de treballar els equips d'extinció per afrontar un incendi excepcional que, quan ja estava en fase de control, va revifar fruit d'unes condicions meteorològiques extremes. Un canvi sobtat del vent que va gairebé triplicar la velocitat prevista va originar diverses represes que es van convertir en nous fronts actius, un dels quals va atrapar de ple els equips terrestres que treballaven al flanc esquerre.

Un dels punts més colpidor de la visita és la zona segura que van habilitar els components del GRAF Lleida per refugiar-se del foc i on cinc d'ells van acabar morint. Dos vestigis recorden la tragèdia: una alzina d'encara no un metre d'altura plantada en la seva memòria i una creu amb la inscripció: «Aquí descansa l'esperit dels cinc bombers que van deixar de viure en aquest lloc.» A poc més d'un centenar de metres es conserva intacta la zona segura habilitada per la unitat del GRAF Barcelona i on es van refugiar una trentena llarga de bombers que van aconseguir sobreviure a l'atrapament. Un dels altres escenaris clau de la visita és el punt des d'on els helicòpters van evacuar els setze bombers de les BRIF que van decidir unilateralment abandonar l'incendi deixant els seus col·legues catalans sols davant del perill. L'evacuació d'aquesta unitat en el moment més crític de les represes va ser determinant en la consecució de l'accident, ja que l'helicòpter que informava des de l'aire de l'evolució del foc va haver d'abandonar aquesta tasca per acudir al crit de socors de les BRIF. Al lloc on es va refugiar i d'on van ser evacuats no hi va arribar mai el foc.

Al llarg de tot el recorregut ja s'aprecien els brots dels primers pins que tornen a néixer a la zona arrasada pel foc. Una regeneració natural que sens dubte ajudarà a curar una ferida que encara és oberta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.