Successos

Impacte ‘Glòria’

La violenta tempesta deixa un rastre de devastació al litoral i a força conques dels rius

Quatre persones han mort des de dilluns, tres de les quals, ahir a Jorba, l’Ametlla de Mar i Cabassers

Els efectes són presents encara amb talls d’aigua, desbordaments i desallotjaments

Girona i nou municipis més van quedar sense llum unes hores

Les inclemències provocades per la borrasca Glòria es donen per acabades a tot el país, però l’emergència per la crescuda del cabal dels rius, per l’acumulació dels aiguats de quatre dies, i el risc que això comporta, continua.

Ahir va ser un dia dramàtic pel que fa a vides humanes. Un pescador de 50 anys de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) va morir a la tarda arrossegat per una onada quan pescava a les roques; un home de 36 anys de Cabassers (Priorat) va ser trobat mort, també ahir a la tarda, hores després que quedés atrapat dintre del cotxe quan travessava una pista forestal entre Cabassers i la Figuera, i el va sorprendre la crescuda del Montsant; el forner de Jorba (a l’Anoia), de 65 anys, va ser una altra de les víctimes mortals. En aquest cas el seu vehicle l’aigua el va arrossegar quan anava a repartir el pa i va ser localitzat ahir al migdia. Entre les víctimes mortals també s’hi ha de comptar un veí de Palafrugell de 69 anys, que va morir dimecres a la nit quan revisava l’estat d’una embarcació al port Marina de Palamós, a la Costa Brava, en colpejar-lo una onada i caure al mar.

D’altra banda, els Mossos van localitzar ahir una dona morta a la platja del Prat de Llobregat, però a l’hora de tancar aquesta edició encara no s’havia pogut confirmar que es tractés d’una víctima del temporal. Cal recordar, a més a més, que encara s’està buscant el mariner que va desaparèixer dilluns a Palamós. En tot cas, els Mossos van demanar ahir a la població que no s’abaixi la guàrdia, després d’observar a través del seu helicòpter persones i vehicles circulant per zones inundables. “No us acosteu a aquestes àrees, és molt perillós”, van advertir a través de Twitter. El mateix va dir el conseller d’Interior, Miquel Buch: “Fins que no baixi més el cabal, els punts més crítics continuen sent tots els llocs inundables.”

Girona, pitjor dia

Girona va viure ahir un dels seus pitjors dies, amb el desbordament del Ter, amb inundacions en molts punts que van obligar a fer desallotjaments i a confinar la població de 26 municipis que toquen el riu, una mesura que es va aixecar a darrera hora de la nit a 20 d’aquests municipis. Una avaria de la presa del Pasteral va deixar quatre hores sense aigua la població de Girona i nou municipis més, i més de 4.000 persones van quedar sense llum, algunes de les quals ho estaven des de dilluns a la nit. Les escoles, instituts i la universitat van estar tancades i, donada la situació de vulnerabilitat, avui segurament també ho estaran. La decisió no es prendrà fins avui a primera hora. Tampoc es podrà fer servir el pavelló de Fontajau, que va quedar inundat i caldrà fer-hi moltes reparacions. L’aigua ahir també va entrar a l’Auditori i a l’hospital Josep Trueta.

Finalitzat l’episodi de precipitacions, la màxima preocupació, va dir Interior, continuava sent, per segon dia, el Ter, després que els embassaments de Sau i Susqueda van arribar al màxim de la seva capacitat. Els cabals punta per sota de la confluència entre el Ter i l’Onyar van arribar ahir als 1.400 m³/s. Al barri de Pedret, a Girona, aquests cabals van provocar “desbordaments progressius” amb afectacions als habitatges del marge dret del riu Ter. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va confirmar que el riu Onyar havia arribat a transportar 321 m³/s i el riu Ter, 966.

El Llobregat

També va pujar molt el cabal ahir al riu Llobregat (fins a 900 m³/s al seu pas per Sant Vicenç dels Horts), cosa que va obligar en determinades zones a desallotjar veïns aquesta passada nit. Va ser el cas de Castellbell i el Vilar, on l’Ajuntament va demanar a les persones amb casa més a prop del riu que o bé pugessin al pis de dalt de la casa o bé anessin a passar la nit al centre cívic.

El Servei Català del Trànsit (SCT), per la seva banda, va assegurar que una setantena de trams de la xarxa viària catalana continuen afectats per les conseqüències del temporal. En les darreres hores s’ha incrementat el nombre d’afectacions per esllavissades. Entre les carreteres tallades hi havia l’N-260, que uneix la Seu d’Urgell i Puigcerdà, una de les vies importants del Pirineu, i on ja van començar les tasques per treure les pedres que havien caigut al mig de la carretera.

Ahir i durant tot el dia va continuar anant malament el servei ferroviari en set línies de rodalies. Amb molta diferència, la que més mal servei va donar va ser la línia R1, la que enllaça Blanes amb l’Hospitalet i Molins de Rei. En aquesta línia, on dimecres el desbordament de la Tordera va esfondrar el pont per on passa el tren a Malgrat, ahir només hi circulava un tren cada hora en cada direcció, una situació impossible per als usuaris, que majoritàriament van buscar altres mitjans de transport o van anar a l’estació amb dues i tres hores de marge. En aquest sentit, els alcaldes del Maresme volen fer un front comú per demanar una solució definitiva per a l’R1 i la regressió del litoral.

Sense escola

Un altre dels fets que desestabilitzen més les famílies és que els seus fills no tinguin classe. Doncs bé, ahir 137.000 alumnes es van tornar a quedar sense classe, segons va confirmar el Departament d’Educació, la majoria a les comarques de Girona (118.000) i al Maresme i al Vallès Oriental (16.000).

El Servei Meteorològic de Catalunya (SEM) va destacar les màximes precipitacions registrades: 497,3 litres a Lliurona, 430 al puig Sesolles, 425 a Viladrau i 400 a Santa Pau, així com quantitats que oscil·laven entre els 200 i els 400 litres per metre quadrat a gran part de les comarques de Girona i Tarragona. Pel que fa a l aneu, va destacar els 142 cm a Ulldeter, 103 al Cadí nord, 94 a Malniu o 90 a Núria.

Dolor al delta de l’Ebre

Ahir, segon dia de sol al delta de l’Ebre, l’abast de la tragèdia es podia veure amb tota la seva cruesa. Alcanar i Deltebre són dos dels municipis que ahir mateix ja van començar a fer els tràmits per demanar ser declarats zona catastròfica, mesura que es preveu que acabarà generalitzant-se, ja que són totes les localitats del Delta les que han tingut greus desperfectes, han perdut gran part de la collita d’arròs, muscleres i altres negocis. Els arrossaires i les comunitats de regants intenten reparar a contrarellotge les bombes per poder fer netejar amb aigua dolça els camps inundats pel mar i començar la campanya d’arròs amb incertesa, en espera de veure quins són els efectes de la sal en el cultiu. Reclamen ajuts per continuar i es reivindiquen per col·laborar per tal que la “realitat del Delta no canviï”. Mentrestant s’aviva el debat sobre si calen més sediments i restituir la sorra a les platges o construir barreres al mar. La tasca serà assolir un consens des de les comissions sectorials i polítiques i també amb els propietaris. Una delegació d’Unió de Pagesos va visitar ahir la zona. També ho va fer el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que s’ho va mirar des d’un helicòpter. A Hostalric, Fogars de la Selva i Massanes, on es va desbordar la Tordera, es plantegen demanar la zona catastròfica. Les comarques de la Selva i el Maresme van començar ahir a avaluar els danys, molt importants, i ja pensen a demanar explicacions i solucions. En aquesta zona, en concret entre Malgrat i Palafolls, ahir es comptabilitzaven més de 300 hectàrees de conreus plenes de fang i sorra. Molts pagesos, doncs, ho han perdut tot, així com els restaurants de primera línia de mar i diversos càmpings.

LES XIFRES

137.000
alumnes
es van quedar sense classe aquest dijous pel temporal, la majoria a les comarques de Girona.

LES FRASES

7.824
avisos
han rebut els Bombers des de l’inici de la borrasca ‘Glòria’. Ahir els avisos van ser 99.
14.499
trucades
sobre 10.997 incidents ha rebut el telèfon d’emergències 112; la majoria, 3.832, es van fer des del Barcelonès.
81
assistències
sanitàries va fer el SEM des que va començar l’episodi de la borrasca. Seixanta-sis han requerit trasllat sanitari.
Fins que no baixi més el cabal, els punts més crítics continuen sent tots els llocs inundables
Hem observat des de l’helicòpter que hi ha gent que s’apropa a zones inundables
Miquel Buch
conseller d’interior

Unes 1.500 persones evacuades a la Catalunya del Nord

e.c

El temporal Glòria també ha impactat amb força al llarg dels últims dies les comarques de la Catalunya del Nord. En aquest cas són els cabals desbordats dels rius Tec, Tet i Aglí, que han obligat ajuntaments i cossos d’emergència a prendre mesures dràstiques: dimecres unes 1.500 persones van ser evacuades dels seus domicilis en sis municipis de les ribes de l’Aglí, al nord de Perpinyà; unes 240 entre aquestes van passar la nit de dimecres a dijous en pavellons esportius. La majoria dels afectats ahir ja van poder tornar als seus habitatges tot i que en alguns pobles, com Clairà (a l’àrea de la Salanca, en terres baixes vora el mar), els carrers seguien inundats. La nit anterior en aquest sector les autoritats també havien fet pública la consigna de refugiar-se als pisos superiors dels habitatges. Una trentena de carreteres continuaven tallades ahir al conjunt de la Catalunya del Nord, entre les quals l’RN116, que comunica Perpinyà amb Prada i la Cerdanya, a causa de despreniments de roques al sector de Vilafranca de Conflent. Centenars d’habitatges continuaven ahir sense electricitat. A banda de les quantitats rècord de neu caigudes a l’alta Cerdanya i al Capcir, el litoral del Rosselló ha estat una altra de les àrees damnificades, amb diverses cases que han quedat inundades per les onades, particularment als municipis de Banyuls i Argelers de la Marenda, on les platges gairebé han desaparegut i l’aigua ha arribat al peu dels habitatges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia