Successos

La jutgessa de Gandesa demana saber tots els moviments en intervals de cinc minuts dels helicòpters a Horta

També han estat designats els tres pèrits que quantificaran els danys de l'incendi

Durant la fase d'instrucció del fatídic foc del Parc Natural dels Ports d'Horta de Sant Joan que es va declarar l'estiu de l'any passat, la jutgessa de Gandesa que porta el cas va demanar fa un temps que des de la direcció general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de la Generalitat se li fessin arribar en suport documental totes les maniobres de les dotacions terrestres que van intervenir en les tasques d'extinció el dia en què es va produir l'atrapament mortal de cinc bombers. Segons han explicat a aquest diari fonts pròximes a la investigació, per tal d'ampliar la informació sobre com van transcórrer els fets, ara també ha sol·licitat que se li trameti tant «en paper com en suport informàtic (CD o DVD) els moviments en GPS cada cinc minuts dels mitjans aeris del Grup de Recolzament d'Actuacions Especials (GRAE) que van participar en el rescat del GRAF Lleida, el 21 de juliol», de les dues del migdia a les sis de la tarda.

A més d'aquesta petició, i de comú acord amb l'acusació particular, es preveu que s'ampliï la llista de persones cridades a declarar, ja que es considera important escoltar la versió del responsable del servei d'informàtica dels parcs de bombers, així com el del servei de comunicacions en les actuacions del cos –és a dir, qui està in situ en l'incendi–. La seva compareixença té l'objectiu que s'aclareixi si hi va haver problemes de comunicació durant el foc; si hi va haver efectius que portaven les ràdios apagades, o si aquestes dificultats les va provocar l'orografia del terreny.

I, finalment, cal destacar que ja han estat designats els tres pèrits que es faran càrrec de valorar els danys que va provocar aquest sinistre ambiental. Es tracta d'un enginyer agrònom; un altre de camins, canals i ports especialista en medi ambient, i un pèrit enginyer industrial expert en valoracions i taxacions. De moment, s'està en espera que aquests tres professionals acceptin dur a terme aquesta tasca, si bé també han estat nomenats els seus substituts.

Recuperació del bosc

g. p

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) començarà d'aquí a poc els treballs destinats a recuperar la vegetació que va quedar afectada per l'incendi d'Horta de Sant Joan. Aquesta actuació, que es desenvoluparà en un tram d'unes quatre hectàrees, se centrarà a restablir la funcionalitat del riu Caneletes i els seus afluents, evitar la proliferació d'espècies vegetals invasores, així com potenciar les de ribera i amb capacitat de rebrotar i l'hidrosembra amb espècies pròpies de l'hàbitat fluvial. Aquestes tasques, que tindran un cost de 58.000 euros, seran executades per l'empresa Gubiana dels Ports.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.