Successos

Pretus va pagar un milió d'euros a Luigi per una operació urbanística a Llavaneres

El bufet d'advocats que va donar nom a l'operació Pretòria va abonar la factura a través d'una societat ja extingida

Luigi va facturar els seus honoraris a Pretus a través de City Activiades Immobiliarias SL, la societat principal amb la qual l'exdiputat socialista feia els negocis immobiliaris. La factura, datada el 24 de maig del 2005, es va girar a nom de l'empresa Odzala de Inversiones SL, amb domicili social al carrer Beethoven de Barcelona, i en la qual figurava com a administrador únic Gabriel Pretus. El concepte de la factura diu: «Honoraris per la nostra intervenció i assessorament en la compravenda de les finques situades a Sant Andreu de Llavaneres [...] amb una superfície total de 38.472 metres quadrats.» Es fa constar que l'import de l'operació és d'1.000.000 d'euros tot i que el total de la factura puja a 1.160.000, un cop sumat el 16% d'IVA.

De la documentació incorporada al sumari no queda acreditada a quina de les operacions urbanístiques investigades a Llavaneres fa referència aquesta intermediació, si bé tot fa pensar que es tracta de la compravenda de la finca de Can Rivière, en la qual Luigi i un germà de Gabriel Pretus, el també advocat Francisco Pretus, van intervenir directament a través d'una altra societat, Niesma Corporació SL. Mitjançant aquesta empresa, Luigi va comprar aquesta finca característica i situada al centre de Llavaneres per fer-hi una promoció d'habitatges a canvi de la sessió de la masia i part dels terrenys a l'Ajuntament. Per tirar endavant el projecte, el consistori, aleshores en mans del PP i PSC, va haver de fer una requalificació urbanística per permetre més volum d'edificació. Però Niesma Corporació SL mai no va executar el projecte tot i haver aconseguit la modificació municipal, sinó que només quatre dies després que el ple aprovés la requalificació es va revendre la finca a una altra societat, i gràcies a això es van obtenir unes plusvàlues milionàries.

La nova societat adquirent va ser Proyecto Immobiliario Valiant SL, una societat presidida pel director general de Caixa Laietana, Josep Isern, i en la qual també formen part com a consellers diversos càrrecs executius d'aquesta entitat bancària.

Segons recull la investigació de la Guàrdia Civil, Proyecto Immobiliario Valiant SL hauria pagat comissions milionàries per l'operació a l'empresa de Luigi i a les societats propietat de dos imputats més, l'exconseller Macià Alavedra i l'exsecretari general de Presidència de CiU Lluís Prenafeta.

Els interessos urbanístics a Sant Andreu de Llavaneres, però, no només van atraure Luigi i els advocats Pretus, sinó que l'expropietari de la marca Burberry a l'Estat espanyol, l'empresari català Eugeni Mora, també va intervenir en algunes de les operacions de compravenda, que li van reportar sucoses comissions i plusvàlues. Totes aquestes operacions es van dur a terme entre el 2003 i el 2005, quan al consistori governava el PP amb un pacte amb el PSC. L'exalcalde Víctor Ros (PP), i l'exregidor d'Urbanisme, el socialista Antoni Jiménez, que van intervenir directament en l'operació, estan imputats en la causa. Tots dos van arribar junts a l'Audiencia Nacional i, per separat, van declarar davant Garzón que sempre van actuar en favor dels interessos del municipi.

El funcionari no desitjat

Hugo Roldán, un advocat que l'exregidor d'Urbanisme de Llavaneres, Antoni Jiménez (PSC), va fitxar a dit com a càrrec de confiança per gestionar l'àrea d'Urbanisme, ha demanat reincorporar-se en la seva plaça de tècnic a l'Ajuntament maresmenc després que ja li han anunciat que no li renovaran el contracte a l'empresa municipal de Santa Coloma, Gramepark, on va anar a parar després que el PP i el PSC perdessin el govern de Llavaneres en les eleccions del 2007. Pocs dies abans dels comicis, el govern municipal, en mans del PP i el PSC, va crear una plaça de funcionari per a Roldán. Una plaça que els grups que aleshores estaven a l'oposició van impugnar. Ara aquests grups, CiU, ERC i els independents, governen l'Ajuntament i Roldán ha demanat tornar-hi perquè se li caba la feina a Gramepark, la societat municipal de Santa Coloma de Gramenet intervinguda per l'Agència Antifrau de Catalunya des que va esclatar l'escàndol i que hauria servit de base d'operacions a bona part dels imputats en la trama Pretòria per executar part dels seus plans i negocis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.