Magentí: “Jo els ajudava i ells em volen crucificar i tot el que tenen és un roc”
El sospitós del doble crim de Susqueda assisteix a la declaració de l’expert en paret seca, que diu que la pedra que llastava el cos d’una víctima pot ser de la Rierica
“Jo els vaig ajudar [els Mossos] en tot el que em van demanar i ells em volen crucificar. Potser si m’haguessin escoltat i fet cas quan els acompanyava al pantà haguessin lligat caps i tindrien alguna cosa, i ara tot el que tenen, i ho volen utilitzar en contra meu, és un roc!” Paraules de Jordi Magentí, el sospitós del doble crim de Susqueda, que ahir va haver de comparèixer al jutjat de Santa Coloma de Farners per una diligència peculiar: va haver de fer d’espectador, callat, de la declaració que va prestar Joan Roura Umbert, octogenari especialista en paret seca, que ha elaborat, a petició dels Mossos, un informe que assenyala que la pedra trobada a la motxilla que feia de llast al cos de Marc Hernández és de les mateixes característiques que les que hi ha a les runes de la Rierica, el lloc on Magentí solia pescar i que els investigadors estableixen com a possible escenari del crim. La declaració de l’especialista davant de Jordi Magentí era el que s’anomena una prova preconstituïda, que tindrà el mateix valor que si s’hagués reproduït en el moment del judici. En aquest cas, un roc a la faixa que el fiscal i l’acusació volen tenir per si, arribat el moment del judici, no els fos possible comptar amb el testimoni presencial davant del jurat de l’especialista en paret seca, atesa la seva edat. La jutgessa va autoritzar la declaració com a prova preconstituïda també un cop fets els càlculs que el sumari del cas podria allargar-se uns cinc anys més si s’han de complementar totes les diligències que els Mossos tenen encarregades.
La declaració del perit ara ja té valor com si s’hagués fet a judici, davant d’un jurat i amb la presència de Magentí, que no vol ni sentir a pronunciar la paraula judici i confia que no hi hagi d’anar.
La defensa de Magentí, Benet Salellas, que s’havia oposat a la pràctica de la declaració com a prova preconstituïda, considera anòmala la incorporació de Joan Roura com a perit perquè, tot i que és evident que és especialista en la matèria de les pedres, no està inscrit en el registre de perits judicials i perquè el seu informe no completa tota la diligència, que demanava també que informés si es podia descartar que la pedra provingui d’altres zones del pantà de Susqueda on s’han detectat pedres geològicament de les mateixes característiques. Joan Roura és soci fundador del Grup de Recerca de la Pedra Seca de Castellar del Vallès, que es dedica a recuperar el patrimoni, construccions i barraques de pedra. En un acte didàctic que va fer al Vallès hi va assistir un mosso i a posteriori el van reclamar perquè fes de perit en el cas de Susqueda.