La història d’Alla, assassinada pel marit expresidiari
Era de Letònia, vivia i treballava al Pla de l’Estany i deia que no s’havia casat al seu país pel masclisme que hi domina
Alla Bukancova, 48 anys, va arribar de Letònia fa unes dues dècades i es va establir al Pla de l’Estany, on la gent la recorda com una dona autònoma i trempada. Va arribar sola i va començar a treballar en feines domèstiques, va arribar a muntar una empresa d’aquest sector i també va treballar a la gasolinera el poste de Mata , on tot el que recorden d’ella és en forma d’elogis, com a persona i com a treballadora. En va plegar per anar a treballar a la fàbrica de gelatines Haribo. Quan ja feia temps que Alla estava establerta a Porqueres, van arribar al Pla de l’Estany la seva germana i la seva neboda. Ja no estava sola. Alla, que era molt sociable, com la descriuen al veïnat, va passar molt temps sense parella. La perruquera, segons explicava ahir, l’animava a aparellar-se per tenir una vida més còmoda i no haver de treballar tant. Però Alla li replicava que a Letònia no s’havia casat mai perquè allà “els homes són molt masclistes”. Alla volia ser lliure. Però fa uns anys (no més de quatre) Alla va explicar als amics, coneguts i veïns que s’havia enamorat d’un home, que estava molt bé amb ell i que s’hi casaria. Va explicar sense recances que ell havia estat molts i molts anys a la presó però que s’havia redimit, havia deixat les drogues, la seva família era bona gent i tot anava bé. Se’ls veia passejar junts (a vegades amb bata i pijama) amb el gos pel carrer, ella enviava fotos de tots dos amb actitud feliç... L’home que va fer canviar els principis d’Alla és Miguel Ángel Palma Chica, de 45 anys, nascut a Badalona, que va sortir de la presó fa quatre anys, després de complir condemna per robatoris violents. L’home que dimecres a quarts de deu del vespre va entrar a la comissaria de Banyoles (compartida per Mossos i Policia Local) i va explicar al mosso que hi havia a la porta que havia “apunyalat” la dona. L’agressió s’havia produït ja feia hores i Palma, amb símptomes evidents d’anar drogat i/o begut i que havia passat hores rondant amb el cotxe després de l’agressió, donava a entendre que no sabia que ella fos morta. Ho era. Els mossos ho van comprovar quan van entrar a la casa, als baixos del número 20 del carrer Canigó, a Porqueres, a pocs metres de la frontera amb Banyoles. La mateixa nit, Palma, que duia restes de sang a la roba, va participar en la reconstrucció dels fets amb la presència de la comitiva judicial. En les properes hores passarà a disposició judicial i és previsible que torni a la presó.
L’Ajuntament de Porqueres ha decretat tres dies de dol per la mort d’Alla Bukancova i ahir es va fer una concentració en rebuig del crim, el cinquè cas de violència de gènere que es detecta a Catalunya aquest any. El primer a comarques de Girona.
Existeix una carta pòstuma?
La relació de parella entre Alla i Miguel va deixar de ser idíl·lica a finals de l’any passat, segons explica una companya de la gasolinera on va treballar, que li havia arribat a recomanar que si no estaven bé, el deixés. No era qüestió de maltractaments (ella mai n’havia denunciat i ningú havia vist mai cap gest). El problema radicava en la manca de voluntat de treballar d’ell, que tornava a prendre drogues i que tot plegat derivava en problemes econòmics, que havien fet que anessin a demanar ajuda als serveis socials. L’excompanya de feina explica que Alla li havia revelat que havia escrit una carta on explicava tots els problemes i que aquesta carta l’havia entregat a una amiga amb el mandat que només l’obrís si mai li passava res. Si aquesta carta existeix, ara toca obrir-la.