Reestructuren els parcs de bombers de la demarcació
Tanquen els de la Jonquera, Hostalric i Calonge, que es destinaran a nous usos
La seixantena de bombers que hi treballen reforçaran nou parcs de la regió, entre els quals hi ha els de Girona i Figueres
La Generalitat ha iniciat una reorganització dels parcs de bombers de la regió d’emergències de Girona (REG) amb l’objectiu de donar una millor resposta operativa i dotar de més seguretat les actuacions dels Bombers. El pla de millora i optimització que es va presentar ahir inicia ara la primera fase, que culminarà l’1 de gener, quan la nova reconversió sigui efectiva. La segona fase es portarà a terme fins al 2025 i s’ha previst una inversió de 15 milions d’euros en infraestructures i vehicles, a més del creixement de la plantilla amb 118 nous efectius i l’increment de nou bombers com a mínim de guàrdia (es passarà de 68 a 77).
A partir del gener del 2022, el parc de bombers de la Jonquera passarà a ser la seu dels bombers voluntaris. Al llarg de l’any vinent, el parc de Calonge es convertirà en la seu del GRAE subaquàtic i el d’Hostalric es destinarà a fer-hi formació. El personal professional dels parcs d’Hostalric, Calonge i la Jonquera serà reassignat a altres parcs de la regió, mitjançant concursos restringits de trasllats que respectaran les condicions actuals d’origen de cada bomber. S’ha decidit prescindir d’aquests parcs un cop estudiades les zones de cobertura i detectar que s’encavalcaven amb altres parcs: en el cas de Calonge, amb els parcs de Vall d’Aro i Palafrugell, i en el d’Hostalric, amb els parcs de Sant Celoni i Maçanet.
Interior destaca que amb la nova distribució operativa de la regió es millora la dotació de nou parcs de bombers, actualment infradotats. Són els parcs de Girona, Figueres, Lloret de Mar, Palafrugell, Llançà, Olot, Roses, Santa Coloma de Farners i la Vall d’Aro. En aquest sentit, el nou pla millora les dotacions dels dos parcs principals i amb més serveis diaris de la regió, que són els de Girona i Figueres, amb sis i cinc serveis diaris de mitjana, que ara passaran a tenir una dotació mínima de vuit bombers de guàrdia a Girona (dos més que fins ara) i sis a Figueres (un més). També es remarca la millora de la resposta operativa a l’Alt Empordà, amb l’augment de la dotació de guàrdia a Figueres, Llançà i Roses. Quant a les zones turístiques de la costa, també s’incrementa la dotació de personal a Palafrugell, la Vall d’Aro i Lloret de Mar, seguint el que estipula el projecte Bombers 2025. També augmenta el nombre de bombers a Olot i Santa Coloma de Farners.
La redistribució dels recursos reforça els parcs amb vehicle autoescala, millorant la cobertura territorial, atès que es podrà compatibilitzar la sortida d’aquest vehicle amb la d’un segon vehicle d’extinció en aquests parcs.
Distribució atomitzada
La regió d’emergències de Girona (REG) tenia una distribució molt atomitzada, amb un alt nombre de parcs, molt petits i amb poca distància entre ells. Ara concentrarà les dotacions en menys parcs, però dotant-los de més personal i vehicles per afrontar amb més capacitat operativa i seguretat les emergències. Segons el cap de bombers de la REG, Jordi Martín, amb aquest nou model hi haurà un creixement “positiu, amb una resposta més robusta i una capacitat de treball més bona”.