Rocambolesc litigi judicial internacional per jutjar l’acusat d’un crim a Lloret
L’Audiència de Girona ha de suspendre un judici amb jurat previst per a aquest mes perquè Itàlia s’ha quedat el sospitós, que va ser arrestat a Alemanya
Una coça en una nit de gresca a Lloret va suposar el 2017 la mort d’un turista italià, Niccolò Ciatti, però ara, quatre anys més tard, ha generat un estrambòtic conflicte judicial internacional. L’Audiència de Girona i el tribunal de Roma es disputen la facultat de jutjar Rassoul Bissoultanov, l’autor de la coça mortal a la discoteca St. Trop de Lloret de Mar el 12 d’agost del 2017. L’Audiència de Girona tenia fixat el judici contra Bissoultanov (per a qui el fiscal, la família de la víctima i la Fecasarm demanen 24 anys de presó) i Movsar Magomadov (per a qui la família i la Fecasarm demanen 15 anys com a còmplice d’assassinat). Però el judici s’ha hagut de suspendre perquè Bissoultanov està pres a Itàlia, país que després del crim també va obrir una causa judicial paral·lela.
Com ha anat a parar Bissoultanov a la presó a Itàlia havent estat detingut a Lloret al seu moment resulta rocambolesc. Bissoultanov, txetxè refugiat a França, defensat pel lletrat Carles Monguilod, va obtenir la llibertat provisional al mes de juny, quan estava a punt de complir els quatre anys de presó preventiva, el màxim que preveu la llei. Se li va concedir la llibertat en vista que era impossible jutjar-lo abans que s’exhaurís el període de presó provisional i se li va imposar la mesura de presentació temporal al jutjat i la prohibició de sortir del país. Però aquest estiu Bissoultanov va anar a França, a Estrasburg, per renovar la seva documentació al país que l’acollia. El viatge a França va ser comunicat a l’Audiència per part del seu advocat i Bissoultanov va anar a signar a l’ambaixada espanyola per complir els requisits de la llibertat provisional i donar mostres que no tenia voluntat de fugir. Però un cop a Estrasburg va creuar la frontera alemanya per visitar uns familiars i va ser capturat per la policia alemanya, que va comprovar que tenia vigent una Oede (ordre europea d’entrega i detenció) d’Itàlia. Aquesta ordre d’entrega ja havia estat rebutjada per part de l’Estat espanyol, quan Bissoultanov estava pres a Figueres, perquè va considerar que el judici s’havia de fer aquí i que la justícia italiana no era competent per jutjar-lo. Un cop arrestat a Alemanya, la defensa de Bissoultanov va aportar tota la documentació que acredita que està a disposició de la justícia espanyola i a punt de ser jutjat a l’Audiència de Girona, per frenar l’entrega a Itàlia. Però Alemanya va optar per entregar-lo i el 14 d’octubre Rassoul Bissoultanov va ser traslladat a Itàlia, on continua, sota custòdia d’un tribunal de Roma.
La situació ha indignat el lletrat Carles Monguilod, que no entén com s’ha atès la petició d’entrega a Itàlia i considera que s’està vulnerant la llei espanyola perquè Bissoultanov ara ja ha passat més de quatre anys a la presó abans de ser jutjat. Monguilod considera, a més, que el cas ha tingut dilacions que han impedit fer el judici abans d’arribar als quatre anys de presó arran de les diligències que van demanar els familiars de la víctima, que paradoxalment –afirma– van comparèixer a la causa al jutjat de Blanes i insten a obrir judici a Itàlia, país que preveu la cadena perpètua. Monguilod, que defensa que la coça va ser un acte imprudent i no pas dolós, tem que si és jutjat a Itàlia Bissoultanov no tingui un judici just com el que podria tenir aquí.
L’Audiència contacta amb Eurojust
El president de la secció quarta de l’Audiència de Girona, Adolfo García Morales, el magistrat que ha de presidir el judici amb jurat contra Bissoultanov, ha enviat un escrit al magistrat d’enllaç d’Itàlia amb Eurojust (l’agència europea que s’ocupa de la coordinació judicial entre els diferents estats) en què demana que se li trameti la informació referent al procediment judicial que Itàlia té obert i que ajudin a resoldre el “conflicte internacional”. García Morales explica a Eurojust que han suspès el judici en espera que es resolgui el conflicte i se’ls permeti jutjar l’acusat, i exposa que seria incongruent jutjar només l’acusat de complicitat (Movsar Magomadov) si no es pot jutjar l’acusat del delicte principal. El magistrat exposa que la jurisdicció espanyola s’ha de considerar evident i preferent perquè el delicte es va produir aquí, el sospitós va estar empresonat aquí, totes les proves i la instrucció s’han fet aquí i amb els perits i testimonis ja s’hi ha contactat aquí.
Sergio Noguero, que defensa Magomadov, que està en llibertat, està disposat a demanar que el judici es faci només contra el seu representat, en cas que Itàlia no entregui el principal acusat.