Punt divers

Bescanó també boicoteja les actes d'expropiació dels terrenys de la línia d'alta tensió

Bescanó s'ha convertit avui en el sisè poble gironí que se suma al boicot de la MAT. L'ajuntament i alguns veïns han boicotejat els tècnics de Red Eléctrica de España (REE) en els tràmits de les actes d'expropiació dels terrenys, per on ha de passar l'anomenada línia de Molt Alta Tensió (MAT) que connectarà Espanya i França.

Una trentena de membres de la plataforma No a la MAT, veïns i afectats s'han concentrat aquest matí davant l'ajuntament de Bescanó per mostrar el seu desacord amb la presència dels tècnics de REE que, a diferència de dies anteriors, s'han personat a les dependències municipals abans de les 9 d'avui, hora de la firma de les actes prèvies d'expropiació.

D'aquesta manera, els representants de l'empresa elèctrica nacional han evitat les esbroncades dels manifestants, com en dies anteriors.

L'alcalde de Bescanó, Xavier Soy (CiU), ha impedit als tècnics utilitzar les dependències municipals per seguir amb els tràmits burocràtics de l'expropiació i els ha invitat a anar-se'n.

De la seva banda, Pascual Aguilar, portaveu de la plataforma No a la MAT, s'ha mostrat satisfet pel retard que representa per a la tramitació de les expropiacions la negativa dels alcaldes gironins a permetre als tècnics negociar amb els propietaris dels terrenys en dependències municipals.

"Sabem que el que hem aconseguit és endarrerir uns, dos o tres mesos els tràmits, perquè del que es tracta és de defensar els propietaris, que són els que viuen al territori i els que patiran les conseqüències del pas de les torres elèctriques pels seus terrenys", assegura Aguilar.

Sis municipis, en contra
En els últims dies, els municipis gironins de Sant Hilari (Selva), Santa Coloma de Farners (Selva), Osor (Selva), Brunyola (Selva), Anglès (Selva) i Bescanó (Gironès) s'han oposat a les expropiacions sumant un total de 46 propietaris afectats, i l'única excepció ha estat la del consistori de Viladrau que sí que ha permès la firma de les actes prèvies.

Pascual Aguilar ha manifestat que l'apagada de Barcelona no es pot convertir en una excusa per continuar amb el projecte de construcció de la línia Sentmenat-Bescanó.

"La situació energètica a les comarques de Girona és preocupant, però Red Elèctrica el que fa és no reforçar les línies actuals per provocar la solució que ells volen", afirma Aguilar.

Segons el portaveu de la coordinadora, seria suficient augmentar la potència de les línies elèctriques de Sant Celoni i la Roca del Vallès que es dirigeixen a Girona.

Per a la plataforma, si no es per a la construcció de la interconnexió elèctrica amb França, les expropiacions s'acabaran fent en un local privat encara que els ajuntaments s'hi oposin.

Segons representants dels propietaris afectats, no poden començar les obres fins que no es firmi l'acta d'ocupació dels terrenys.

Tot i això, Red Elèctrica pot al·legar el caràcter d'utilitat pública que té el projecte per començar les treballs de construcció de la línia d'alta tensió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.