Demanen presó pel professor de bateria de Quart acusat d’abusos per risc de fugida
La fiscal i la defensa s’hi oposen però acceptarien que l’Audiència acordi compareixences periòdiques fins al judici
L’acusació particular ha demanat l’ingrés a presó per al professor de bateria de Quart que s’enfronta a 48 anys de presó acusat d’abusar sexualment de cinc alumnes entre els anys 2009 i 2020. A la vista que s’ha fet aquest dimarts a l’Audiència de Girona, l’advocat de les víctimes, Benet Salellas, argumenta que el processat s’ha “despatrimonialitzat” donant les propietats que tenia i això, sumat a la pena elevada a la qual s’enfronta, fa que hi hagi risc de fugida. La fiscal i l’advocat de la defensa, Carles Monguilod, s’hi han oposat però no veuen amb mals ulls que el tribunal acordi compareixences periòdiques fins al judici. El cas havia d’arribar a judici la setmana passada però es va suspendre per la vaga de lletrats.
“La qüestió que la sala ha de valorar és fins a quin punt pot assumir el risc aquest tribunal que l’acusat, que a dia d’avui no té relació amb la parella ni amb la família, ni vincle patrimonial, ni cap feina, i constant denunciat per deu víctimes i enfrontant-se a peticions de 48 i 43 anys de presó, no comparegui el dia del judici”, ha afirmat a la sala de vistes l’advocat de les víctimes que ha sol·licitat que l’Audiència acordi l’ingrés a presó del professor de bateria acusat d’abusos.
Salellas va sol·licitar la celebració de la vista de mesures cautelars després que la secció tercera suspengués la setmana passat el judici assenyalat per a tres dies per la vaga de lletrats de l’administració de justícia. Aquest dimarts, el lletrat de l’acusació particular ha al·legat que les circumstàncies personals del processat han canviat i això fa que hagi augmentat el risc de fugida.
Entre aquests arguments esgrimits per l’acusació hi ha que l’acusat s’ha “despatrimonialitzat” arran de l’acord de divorci amb la seva exparella: “S’ha tret del damunt tres propietats immobiliàries que estaven al seu nom i aquesta despatrimonialització és una dada objectiva i que ens porta a entendre que s’han modificat les circumstàncies relacionades amb el risc de fugida”. Això, sumat a que no consta que tingui feina, que s’enfronta a penes elevades i que no hi ha assenyalada nova data de judici apuntalen, segons Salellas, que podria intentar evadir-se de l’acció de la justícia.
A més, l’acusació particular també ha argumentat que en aquesta causa hi hagut un procés de “cristal·lització progressiva” perquè va començar amb una denúncia a la qual s’hi van anar sumant les altres: “L’acusat ha tingut la sort de no haver estat imputat inicialment per les cinc denúncies que ara són objecte d’acusació perquè sinó les parts acusadors hauríem demanat l’adopció de la presó incondicional abans”.
Fiscalia i defensa s’hi oposen
La fiscal i la defensa s’hi han oposat. El ministeri fiscal admet que la condemna potencial a la que s’enfronta el processat és molt elevada però considera que el risc de fugida està neutralitzat perquè ha comparegut sempre que l’han requerit, també havent-hi una primera data de judici assenyalada. En relació a la despatrimonalització, l’acusació pública ha argumentat que tot i haver donat els seus béns a l’exdona, el mateix conveni de divorci recull que l’exparella assumirà el pagament de les indemnitzacions en cas de condemna.
L’advocat de la defensa, Carles Monguilod, ha explicat a la sala de vistes que aquest gener el professor de bateria ja consignat 50.000 euros per fer front a la possible responsabilitat civil. El lletrat ha afirmat que no és cert que l’acusat no tingui relació amb la família i ha dit que el divorci és conseqüència de la “campanya d’assetjament” que viu el processat: “Ha estat literalment assetjat mediàticament i personalment, i això va provocar un problema irresoluble a nivell familiar. Es va veure abocat a trencar la relació familiar amb la seva exesposa perquè l’assetjament que pateix va minar la convivència familiar i va fer la donació de tots els seus béns a l’exdona en un acte de generositat cap a la família”.
Monguilod també ha fet referència a la pena de presó a la que s’enfronta el seu representat. En aquest sentit, ha exposat que tot i que la fiscalia demani 43 anys de presó i l’acusació particular 48, el compliment efectiu segons marca la llei seria el triple de la pena més alta entre els delictes pel qual el poguéssim condemnar. També ha remarcat que el processat nega els fets i espera que la causa acabi en sentència absolutòria: “Tot això haurà estat un malson i res més que un malson”.
Al final de la vista el tribunal de la secció tercera ha donat la paraula a l’acusat, que ha optat per no dir res. Ara, la sala haurà de resoldre la petició.
Les acusacions sostenen que el professor era un “afamat” professor de música que oferia classes particulars a joves i que es va prevaler de la relació de confiança i de l’admiració que despertava en els alumnes per perpetrar als abusos al soterrani de casa seva. Segons les acusacions, el professor s’anava guanyant la confiança dels alumnes i començava fent-los comentaris lascius, s’interessava per la seva vida sexual, els hi feia massatges o els hi ensenyava vídeos pornogràfics. Amb el pas del temps, i aprofitant-se d’aquesta relació d’ascendència, van començar els tocaments als genitals fins a les masturbacions o fel·lacions.
Arran de la primera denúncia interposada l’any 2019 i de l’aparició del cas als mitjans de comunicació, les mateixes víctimes es van organitzar en una xarxa de suport i més exalumnes el van denunciar.