Successos

Denuncien un robatori amb agressió sexual després d’una de les festes del Carnaval de Vilanova

L’organització celebra el rècord d’assistents a tots els actes i lamenta el to “insultant” del Carnestoltes

Una veïna de Vilanova i la Geltrú ha denunciat haver patit un robatori amb agressió sexual la nit de dimarts, després de la festa del Vidalot del Carnaval. Al voltant de les deu de la nit, la víctima va ser assaltada per dos homes que li van robar el mòbil i els diners que acabava de treure del caixer automàtic, i un dels lladres li va fer tocaments. L’Ajuntament i la Federació d’Associacions pel Carnaval (FAC) han condemnat el succés durant la valoració del conjunt de la festa.

Balanç del carnaval

Els organitzadors han ressaltat un rècord d’assistents a tots els actes, amb més de 60.000 participants actius. Al mateix temps, tant el govern com la FAC han lamentat el to “insultant” amb què el Carnestoltes va fer el sermó divendres i el discurs d’enterrament d’ahir.

Tant l’Ajuntament com la FAC han celebrat que el Carnaval d’enguany s’ha celebrat “amb plena normalitat” després de dos anys marcats per la covid, i han aplaudit també l’absència de successos a excepció d’un robatori amb agressió sexual. “No volem cap tipus de violència masclista a cap festa de la ciutat”, ha asseverat aquest dijous la regidora de Cultura, Mercè Mateo, que ha recalcat: “Volem que les dones i nenes puguin anar soles i segures pel carrer, sense que cap brètol es passi de la ratlla”.

En relació a la prevenció de les agressions sexuals, el consistori ha destacat que els punts liles han atès durant tota la setmana més de 300 persones per consultes de tot tipus. Pel que fa a l’operatiu de seguretat, govern i FAC han ressaltat “l’encert” d’haver reduït significativament l’horari de les festes nocturnes al carrer, que aquest any han acabat a les 3 h de la matinada -en anteriors edicions s’havien allargat fins quarts de 5 i de 6 h-.

“Exceptuant l’agressió sexual, hi ha hagut molt menys incidents que altres carnavals d’abans de la pandèmia”, ha assegurat el president de la FAC, Dídac Santos, que ha recordat que les diferents festes reuneixen milers de persones en espais de molta concentració. “És evident que hi ha hagut menys conflictivitat i estudiarem mantenir la mesura l’any vinent”, ha afegit.

La participació multitudinària és un dels aspectes més ben valorats per l’Ajuntament i la FAC, que s’han congratulat per haver ampliat la diversitat d’actes per tal de donar resposta a tots els públics. En tots els casos, han garantit, hi ha hagut un gran nombre d’assistents. Han assenyalat, per exemple, el nou format del Caramel infantil i tots els actes de dissabte al vespre.

L’esdeveniment més massiu de tots, amb diferència, van ser les Comparses de diumenge, que enguany van reunir 20.000 participants. L’alta participació va col·lapsar en diversos moments les guerres de la plaça de la Vila, evidenciant una saturació que fa anys que es debat entre les entitats participants.

Santos ha celebrat que “després de la pandèmia, tothom ha volgut sortir al Carnaval” però ha admès que “ara més que mai s’ha de trobar una solució” per descongestionar les batalles de caramels: “Hi ha moments amb 4.000 persones saltant alhora i caldrà consensuar la manera de gestionar-ho”.

“La sàtira no és insult”

D’altra banda, Mateo i Santos han felicitat les entitats organitzadores del sermó i de l’enterrament del Carnestoltes, però tots dos han coincidit a lamentar el to utilitzat als seus discursos, molt més punyents que altres anys. “La sàtira no és l’insult”, han ressaltat des de la FAC, que han considerat que “es va caure en l’insult fàcil aprofitant que el personatge que interpretava el Carnestoltes tenia un moment de glòria”.

La regidora i el president de la FAC han defensat la ‘sàtira vilanovina’ com a emblema del Carnaval de la ciutat, i han retret als autors del sermó i l’enterrament que “se sobrepassessin els límits de la sàtira per llençar atacs personals”. Mateo ha reivindicat “no caure en les faltes de respecte i el mal gust” i ha defensat el valor de treballar “un humor crític i intel·ligent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.