Successos

successos

Dues germanes se suïciden abans de ser desnonades per no pagar el lloguer

Dues germanes s’han suïcidat aquest dilluns de matinada, unes poques hores abans de ser desnonades per l’impagament del lloguer del pis on vivien, al carrer Navas de Tolosa de Barcelona. El maig del 2023 el propietari de l’habitatge havia presentat una demanada on es reclamava el llançament per expiració de termini i per falta de pagament. En aquell moment, les llogateres ja acumulaven un deute de més de 9.000 euros, perquè no pagaven el lloguer des del mes de març del 2021. La notícia, avançada pel diari El País, ha estat confirmada a l’ACN per fonts del TSJC, dels Mossos d’Esquadra i de l’Ajuntament de Barcelona.

Els serveis d’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona no van tenir coneixement del cas fins al febrer passat, quan el jutjat va demanar un informe de vulnerabilitat. Treballadors municipals es van personar en diverses ocasions al domicili i van deixar-hi missatges, però no van poder contactar mai amb ningú.

Per tot plegat, el consistori va comunicar al jutjat que havia estat impossible elaborar l’informe pertinent i el procediment per al desallotjament va tirar endavant. Malgrat tot, la intenció del servei era assistir al primer intent de desnonament previst avui dilluns. Segons ha publicat el rotatiu, les dues dones s’haurien precipitat aquesta passada matinada pel pati interior de l’edifici on vivien al carrer Navas de Tolosa i els Mossos investiguen el cas amb el suïcidi com a principal hipòtesi, ja que no hi havia indicis de criminalitat.

Reaccions i manifestació

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Barcelona considera que les morts de les dues germanes “no han estat suïcidis, sinó assassinats orquestrats per un sistema polític i judicial corrupte”. La PAH ha convocat per demà a la tarda una manifestació a la plaça Sant Jaume per protestar per aquestes morts. L’entitat fa una crida a la mobilització en la protesta que durà com a lema “No són suïcidis, són assassinats. Ni una mort més per un desnonament”.

D’altra banda, el Sindicat de Llogateres lamenta que l’augment continuat dels lloguers a la ciutat té greus repercussions, afecta les economies familiars, precaritza i genera vulnerabilitat, com ha passat en el cas d’aquestes dues persones. El sindicat demana acabar amb els desnonaments: “Són una de les formes més crues i evidents d’atemptar contra les condicions de vida de les classes populars més precaritzades” han dit fonts de l’entitat reaccionant a una notícia “trista, desoladora i sobretot molt significativa”.

“La desesperació i la inestabilitat que pateixen les persones amb risc de ser desnonades no es troba amb un acompanyament idoni, sinó amb una allau de paperassa i burocràcia que accentua el problema i, moltes vegades, victimitza les afectades”, han afegit des del Sindicat de Llogateres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia