Successos

El quadern negre

Tura Soler

Susqueda: barreres

La pujada del nivell del pantà dificulta trobar nous indicis del doble crim i unes esllavissades que ningú arregla impedeixen circular pel costat que comunica amb Sau

Les pluges de la primavera han fet pujar el nivell de l’aigua del pantà de Susqueda, reduint les possibilitats que a la zona de la riera de Rupit (on van ser trobats els cossos de la parella assassinada el 2017) apareguin nous indicis relacionats amb el crim. Mai s’han trobat els telèfons mòbils de les víctimes, els drons que duia Marc Hernández ni tampoc una motxilla blava de la Paula, que es pressuposava que podien ser al fons del pantà, rastrejat en el seu moment per especialistes, fins i tot pels bussos de l’Armada que van venir expressament des de Cartagena i que van inspeccionar la zona compresa entre la desembocadura de la font del Borni i les runes de la Rierica. No van rastrejar, però, la zona, més avall, on va ser trobat el cos de la noia, on l’any passat, amb la baixada del nivell, es va trobar un rellotge d’home que no s’ha sabut si pot tenir relació amb el cas, perquè la investigació no l’ha incorporat. Ara, amb la pujada del nivell serà difícil trobar altres objectes que poguessin tenir relació amb les víctimes o amb l’autor del crim.

A part d’aquest entrebanc que suposa l’aigua, a l’accés al pantà i als seus entorns hi ha altres barreres físiques, algunes accidentals i altres planificades, que barren els accessos. L’accés a l’embarcador (l’únic punt on és viable baixar una barca) va ser barrat al pas amb una tanca de ferro i un cadenat que només podien obrir els pescadors amb llicència i degudament autoritzats per a la pesca, per evitar que els furtius hi accedissin lliurement. Va servir de poc, perquè poques hores després que l’instal·lessin el van trencar i, un altre cop, la zona es va omplir de pescadors clandestins que fan servir arts il·legals, passen la nit acampats i treuen peix suposadament per introduir-lo al mercat alimentari. Això, davant les queixes dels pescadors que compleixen la normativa, que reclamen més presència dels agents rurals per posar ordre.

I ara, la pista que va des de l’embarcador de Susqueda fins al pantà de Sau, que al seu moment també va tancar l’Ajuntament per impedir el trànsit i dificultar que cultivadors de marihuana s’establissin a la zona, és intransitable perquè les pluges han causat grans esllavissades que impedeixen passar-hi amb vehicle. La situació indigna gent de la zona, caçadors, bosquetans...que reclamen que es faci un manteniment d’ aquesta pista, que va construir Endesa per unir els dos pantans i que abans de la inauguració de l’eix transversal era fàcilment transitable amb turisme. Però ara ni Endesa ni els ajuntaments dels municipis per on discorre no hi fan treballs de manteniment quan hi ha incidències com les esllavissades. I no es pot anar de Susqueda a Sau per aquest costat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.