Successos

estat espanyol

El jutge processa a sis comandaments per unes maniobres en Cerro Muriano amb 2 morts

Es jutja la mort de dos soldats durant unes maniobres el passat mes de desembre

Després de les declaracions en l’última setmana de tots els investigats per la mort de dos militars en la base de Cerro Muriano (Còrdova) al desembre de l’any passat en unes maniobres, la instrucció del cas, que competeix al Tribunal Togat Militar Central número 2 de Madrid, continuarà amb noves proves que demanaran les acusacions personades en la causa.

L’advocat Luis Romero, que exerceix l’acusació particular en nom de la família del soldat mort Carlos León, ha explicat a Efe que després de les declaracions dels investigats “la instrucció segueix”, ja que totes les parts implicades en la investigació, tant Fiscalia com les acusacions particulars poden “demanar que es practiquin més proves”.

Dubtes en la seguretat i el protocol

De moment, en les declaracions dels últims dies davant el jutge militar que investiga el succés, tant les dels testimonis –soldats, perits i investigadors–, com de les dels comandaments investigats –dos sergents, un capità, un tinent, dos coronels, un tinent coronel i un comandant–, s’ha posat en dubte la seguretat de les maniobres i el protocol que es va dur a terme.

Les declaracions es van iniciar dimarts passat amb tres testimonis, que van donar pas a un tinent i el capità responsable directe dels exercicis en els quals van morir ofegats els dos militars, maniobres que consistien en el creuament d’un llac i que es van realitzar a temperatures molt baixes.

En la seva declaració, el capità que va ser el màxim responsable de la maniobres assegurava que la mort dels dos militars va ser “fruit de la casualitat”, que eren els soldats que participaven en els exercicis “els propis responsables del que estava ocorrent” i que s’havia “supervisat tot”.

Posteriorment, dimecres passat van declarar quatre alts comandaments aforats, concretament dos coronels, un tinent coronel i un comandant, que formaven part de la cadena de comandament de la Brigada Guzmán el Bueno X, amb base en Cerro Muriano i que exercien responsabilitats en la base cordovesa quan es va aprovar i es va posar en marxa el Programa Bàsic d’Instrucció sobre el qual es van basar les maniobres mortals.

Exercici no “habitual”

La declaració més cridanera va ser la del coronel que va reconèixer que no li va semblar “normal” aquest exercici del curs, que no era “habitual, ni estava estandarditzat ni era rutinari”, i que no li va semblar “que s’hagués de desenvolupar així, que li semblava que comportava perill, que per descomptat havia de tenir les seves mesures de seguretat”.

A més, aquest dilluns ha conclòs la fase de declaracions amb el testimoniatge del sergent que va col·locar la corda que havia de garantir la seguretat dels soldats que havien de travessar el llac en el qual van morir dos d’ells, qui ha assenyalat que va avisar als seus superiors que la mateixa estava situada en una zona on l’aigua els cobriria per complet.

D’altra banda, durant tota la fase d’instrucció davant el jutge militar de Madrid, tant militars que van participar en les maniobres, com a perits i investigadors de la Guàrdia Civil van constar que els exercicis es van realitzar amb escasses mesures de seguretat.

A més, l’informe apunta que les maniobres aquàtiques en les quals van morir els dos militars “mancava de les necessàries mesures de seguretat”, principalment quant a la falta d’ambulància, personal sanitari i la “corda” que suposadament servia de “línia de vida”.

D’altra banda, els testimonis que han declarat davant el jutge instructor, tant militars com perits, han assenyalat que només hi havia “instruccions generals en relació amb les maniobres”, però “no concretes” sobre el creuament del llac, que es va fer en un dia amb baixes temperatures.

En un principi, els investigats podrien haver incorregut en un delicte contra l’eficàcia del servei, que es produeix quan el militar incompleix els seus deures fonamentals causant “greu mal en els mitjans o recursos de les Forces Armades o en les persones, o risc per al servei o per a la seguretat d’una força, unitat o establiment de les Forces Armades”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.