Successos

El quadern negre

Tura Soler

La majordoma aparedada

Unes obres descobreixen un cadàver sota l’escala de la rectoria de Vilanant, just on una llegenda diu que el capellà va enterrar la majordoma que va prenyar i matar

Conta la llegenda que fa anys el capellà de Vilanant va prenyar la majordoma, la va matar i va aparedar el cadàver sota l’escala de la rectoria. Una història que al poble tothom explica però que ningú sap situar en el temps ni posar noms als protagonistes.

“Senyora alcaldessa, hauria de venir perquè hem trobat un ossos”, és la trucada que va rebre Anna Palet, alcaldessa de Vilanant, el 3 de desembre del 2021, de part dels obrers que treballaven en la remodelació de l’antiga rectoria per fer el nou ajuntament. Palet, que sempre ha tingut molt present la llegenda de la majordoma aparedada, que ella mateixa a vegades explica als nens de l’escola, va córrer cap a la rectoria i va poder veure els ossos. Just sota l’escala. La llegenda feta realitat? Els obrers van anar recollint els ossos –hi havia un crani– procurant que no els malmenessin. “Costa d’entendre com fent anar la piconadora els obrers van distingir que hi havia ossos humans”, remarca Palet. El que menys volia l’alcaldessa era haver d’aturar les obres per fer excavacions, però va demanar als obrers que anessin mirant amb compte per si hi havia més esquelets entre la rectoria i l’església, per si podia haver-hi un antic cementiri. No n’hi havia més. Només l’esquelet, que van recompondre fins on van poder, sota l’escala. Allà on diu la llegenda que el capellà va aparedar la majordoma. Davant la possibilitat que haguessin descobert el cadàver de la víctima d’un crim, per més prescrit que sigui, l’alcaldessa va avisar els Mossos, que van incoar un procediment habitual davant la troballa de restes humanes en condicions sospitoses, ho van comunicar al jutjat i es va fer l’aixecament del cadàver amb la presència del metge forense i es va enviar l’esquelet al jutjat de Figueres que estava de guàrdia, que va incoar diligències i va enviar els ossos a l’Institut de Medicina Legal per fer un estudi forense antropològic per intentar determinar l’antiguitat, el sexe i l’edat de la persona morta..

Han transcorregut més de dos anys i l’Ajuntament de Vilanant no ha rebut cap dada sobre l’esquelet, i per això ara l’alcaldessa està fent gestions per saber on és i també ha demanat al Bisbat que li faciliti la llista de tots els rectors assignats a la parròquia de Vilanant els darrers segles per si poden posar nom al capellà de la llegenda, que podria ser realitat. Mentre esperen les dades judicials i eclesiàstiques reals, la història del crim de la rectoria de Vilanant ja té la seva llegenda escrita de la ploma de l’escriptora Isabel Guzman, que l’ha titulat Videte, vigilate et orate, com la inscripció que hi ha gravada en una llinda recuperada de la rectoria que l’alcaldessa ha conservat a la porta de l’ajuntament. El llibre el presentaran el dia 14 en el marc de la festa major amb l’assistència del forense Narcís Bardalet, que aportarà la visió científica sobre ossos i esquelets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia