Successos

El quadern negre

Tura Soler

El Marroc s’entronitza

La festa del 25è aniversari de la pujada de Mohamed VI al tron organitzada per la cònsol Aicha Ibn El Alami a Banyoles aplega 200 persones de tots els sectors socials

Dimarts 30 d’agost, diada dels sants Abdon i Senén, sants protectors de les collites i patrons de la pagesia, a Banyoles, població que sempre ha venerat els sants màrtirs, hi sonava amb solemnitat l’himne del Marroc, ja que la capital del Pla de l’Estany va ser l’escenari escollit pel Consolat General del Marroc a les comarques gironines per celebrar la festa del 25è aniversari de l’entronització del rei Mohamed VI. La gran assistència a l’acte, unes dues-centes persones, celebrat a la sala La Perla, amb representants de tots els sectors socials, va evidenciar els grans dots diplomàtics de l’actual cònsol general, Aicha Ibn El Alami, que encara no fa un any que ha pres possessió del càrrec. En el seu discurs, la cònsol, a part de les lloances al monarca marroquí, que no podien faltar en un acte d’aquestes característiques, va ressaltar el procés de transformació de progrés del Marroc amb la construcció de grans infraestructures (el modern port de Tànger o el tren d’alta velocitat), la indústria automobilística, les polítiques mediambientals i l’economia verda... que els obre al món. Va destacar els bons lligams sempre mantinguts amb Espanya, i com a prova, el projecte compartit que, va dir, els il·lusiona especialment, com és l’organització de la copa del món de futbol del 2023 que es fa conjuntament entre Espanya, Portugal i el Marroc. Però, segons Aicha Ibn El Alami, el veritable motor que promou el Marroc amb el “lideratge visionari” de Mohamed VI és el seu potencial humà, donant especial atenció a la formació de les dones i els joves. La cònsol va voler remarcar que el seu país és obert, integrador, hospitalari i tolerant en l’aspecte religiós, on conviuen les confessions musulmanes, cristianes i jueves, amb l’existència d’esglésies i sinagogues, al costat de les mesquites.

I la generositat que cada aniversari de l’entronització Mohamed VI mostra amb l’indult de condemnats (aquest any va indultar 2.476 presos) el consolat gironí el va materialitzar amb el convit a una abundosa degustació de la gastronomia marroquina tots els assistents a l’acte de Banyoles: representants eclesiàstics, jutges, fiscals, alts càrrecs de tots els cossos policials, de l’exèrcit, de l’administració, alcaldes, regidors, diputats, representants del món cultural, advocats, empresaris del sector funerari, representants consulars de diferents països... Una mostra de les relacions transversals que es mantenen des del consolat de les comarques gironines, on actualment resideixen uns 63.000 ciutadans marroquins.

Miquel Noguer, alcalde de Banyoles i president de la Diputació, va parlar de la capacitat d’integració dels marroquins i va destacar que a Banyoles van arribar-hi als anys noranta i ja van per la tercera generació. El subdelegat del govern, Pere Parramon, va recórrer a l’escriptora Fatima Mernissi i a la seva metàfora sobre Simbad i el cowboy, dos personatges contraposats. El cowboy, que sempre veu l’estranger com enemic i, en canvi, Simbad, enmig del mar, no veu fronteres, com tampoc se’n van veure en l’acte de l’entronització, per més gent de procedència diversa que s’hi va concentrar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia