Successos

El quadern negre

Tura Soler

Robats i desapareguts

Diversos casos resolts amb bon final de turistes que havien desaparegut posen en evidència que es van perdre després que els robessin diners, pertinences i documents

Tomasz Deugajczyk, un turista polonès de 30 anys, es va donar per desaparegut després que passés uns dies de vacances a Lloret de Mar i no agafés el vol de tornada a casa seva. El seu germà, des de Polònia, en veure que no tornava, va donar la veu d’alerta i va començar a penjar cartells a les xarxes demanant ajuda per localitzar-lo amb la pista que se l’havia vist per darrera vegada el 23 de juliol, el dia que havia d’anar a agafar l’avió, a l’hotel Alegria Mariner de Lloret de Mar. La desaparició de Tomasz Deugajczyk també es va publicar a través de Sosdesaparecidos, i la crida va donar resultat perquè, dos dies després, un taxista de Lloret va identificar-lo, va donar la veu d’alarma i la policia el va recollir i auxiliar. Tot indica que Deugajczyk va ser víctima d’un robatori i que es va quedar sense diners, documentació ni telèfon.

També va ser víctima de robatori un turista americà que va poder ser localitzat gràcies a les pistes aportades per l’amo d’un hostal de Barcelona que l’havia vist dormint al carrer i en situació de penúria. Ryan Anthony, de 31 anys, va desaparèixer després d’haver estat al festival Pride de Sitges (del 5 al 9 de juny). La seva família es va mobilitzar a través de les xarxes socials, i gràcies a això van tenir la pista que rondava per Barcelona, on la seva mare el va poder trobar gràcies a l’ajuda ciutadana.

Un altra desaparició després d’un robatori, que va tenir molt més llarga durada, va ser la d’Oliver Hayberg Backchi, danès de 44 anys que va desaparèixer el 8 d’agost del 2023, va fer una trucada a la seva família dient que era a Barcelona i que trucava des d’un telèfon que li havien deixat perquè ell s’havia quedat sense telèfon, sense diners i sense documentació. Després que la seva família aconseguís formalitzar la denúncia i divulgar la desaparició a través de Sosdesaparecidos, set mesos després, Oliver va ser trobat, ingressat en un hospital. Són tres casos que s’han resolt amb la localització amb vida dels viatgers desapareguts. Altres casos d’estrangers desapareguts continuen sent un misteri. Com el cas de Tamas Babai, hongarès de 37 anys, el dia 1 de juny a Barcelona. Vadym Shcherbatiuk, un enginyer ucraïnès desaparegut el dia 3 de setembre del 2021 quan anava a agafar un vol a Kíiv; Giles Pooley, un empresari britànic de 47 anys establert a Barcelona, de qui no se sap res des del dimecres 8 de març del 2023. Sense notícies d’Alex Eller, un italià de 44 anys a qui es va perdre la pista el 17 de setembre del 2023, quan havia d’haver fet transbord per anar a Granada; Levi Davis, el jugador de rugbi britànic que va desaparèixer la nit del 29 d’octubre del 2022 després que el captessin les càmeres del The Old Irish Pub de la Rambla de Barcelona. Es pressuposa que Davis era la persona que van sentir demanar auxili dins de les aigües del port aquella nit. La seva documentació va ser trobada al port. El van robar abans que acabés a l’aigua?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia