Successos

El quadern negre

Tura Soler

La noia de Sant Julià

El criminòleg Adán Arboledas assenyala que la paraula “èxit” en hebreu que duia tatuada la noia trobada penjada en un galliner fa sis anys pot denotar que venia de Bolívia

La noia que va ser trobada morta, penjada en un galliner d’un mas de Sant Julià de Ramis, el 4 d’agost del 2018, continua sent un sense nom. Sis anys després, els Mossos, encarregats de la investigació, no han pogut identificar la noia, que anava vestida amb uns pantalons texans negres llargs i una camisa de ratlles de màniga llarga, i sabatilles Nike de color negre tancades, una indumentària que no lligava gaire amb un dia que feia molta calor. La noia, de cabells rossos i ondulats, amb mitja cabellera, no duia maquillatge i no portava cap document ni cap joia ni objecte que servís per identificar-la. En una butxaca hi duia diners, entre bitllets i monedes, que no arribaven als 20 euros. La mort es va considerar un suïcidi però no s’ha aclarit com va anar a parar a Can Ciurana, on la van trobar penjada els seus masovers, que feia poc que s’havien instal·lat al mas. Els responsables d’una hípica propera van testimoniar que el dia 3 l’havien vist deambular per la zona a peu.

El cas ha despertat l’interès d’Adán Arboledas Briceño, criminòleg, investigador de casos no resolts i que ha fet un estudi amb les dades que ha pogut obtenir sobre la noia i una anàlisi sobre les característiques físiques i el tatuatge d’una inscripció en hebreu que significa “èxit”, que la noia tenia al braç esquerre. El tatuatge és el tret més destacat que podria ser útil per a la identificació. Arboledas ha aprofundit en l’estudi de la paraula tatuada; hatslacha o hatzlajá, que significat “èxit”. I ha descobert que a Bolívia hi ha el costum de fer servir aquesta paraula de forma afectuosa quan la gent s’acomiada, amb un sentit de desitjar sort o bons auguris. Per això planteja la possibilitat que la noia sigui originària de Bolívia. Per Arboledas, tot i que se li veu un bon estat del dentat, la indumentària, “andrògina”, i l’aparença que és una noia molt prima que podria ser desnodrida, poden denotar que fos una persona sense llar o vulnerable que estigués en situació d’explotació sexual. El lloc on va aparèixer és relativament a prop del prostíbul La Paloma Blanca, on els Mossos no van pas trobar pistes per identificar-la. El criminòleg creu que la investigació podria avançar llançant una crida a països d’on podria ser la noia, en aquest cas Bolívia, i fer anàlisis isotòpiques, genètiques i de palinologia, tècniques que a través de les mostres biològiques del cadàver poden ajudar a conèixer la seva constel·lació familiar i situar l’àrea geogràfica de procedència. El criminòleg també veu adient tornar a investigar els clubs de prostitució de la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia