Successos

Quadern negre

Tura Soler

Perill: vaques

Aquesta setmana una senderista va ser envestida per una vaca al Ripollès, un cas que cada cop és més habitual a la muntanya per la proliferació d’excursionistes

Els Bombers van haver de rescatar amb helicòpter dilluns, dia 5, a la zona del coll d’Ares, una dona ferida per l’envestida d’una vaca que la va tombar i li va passar pel cim. La dona, veïna d’Esparreguera, feia una ruta, amb el seu home i la filla, des del coll d’Ares fins a la Torre del Mir, i en un tram del camí una vaca d’engega que tenia un vedell va anar cap a ella i la va envestir, la va fer caure. La senderista es va fer una contusió forta a la cama per l’impacte de la vaca i va tenir un bon espant. La família va avisar el 112 i els Bombers, en veure que era una zona aïllada, la van anar a recollir amb helicòpter i la van portar fins a Olot. Les conseqüències de l’atac de l’animal no han pas estat de gaire gravetat, però el cas és una alerta per als senderistes del perill que representa la cohabitació a la muntanya amb els ramats de bestiar que hi pasturen en llibertat. Sobretot, alerten els ramaders i els experts, s’ha d’anar molt amb compte de no acostar-se a les vaques quan tenen vedell. Si veuen que se’ls envaeix el seu espai, se senten amenaçades i responen atacant l’invasor. Són especialment perilloses en cas que vegin que se’ls acosten algú amb un gos, per això es recomana no anar a fer rutes senderistes portant gossos deslligats.

A Ribes de Freser, el 2016, una parella del poble, Jesús Montón i Núria Requena, bons coneixedors de la zona, van sortir a fer una passejada, amb un gos, per fer un treball fotogràfic, i quan transitaven per les pastures dels plans de la Massana, una zona molt rosta, van coincidir amb les vaques que hi pasturaven. Hi va haver un acostament entre el gos i les vaques. La dona va agafar el gos a coll per protegir-lo. I aquest gest va ser el que va desencadenar l’atac d’una de les vaques, que en un intent d’arreplegar el gos, va envestir la dona i la va tirar per terra. Jesús Montón va anar a auxiliar la dona i llavors va ser ell qui va rebre les envestides i tossades de la vaca, que el va rebolcar diversos cops. La parella i el gos van aconseguir escapar passant per sota el filat elèctric que tancava el ramat, però l’home va rebre ferides greus: vuit costelles i tres vèrtebres trencades, i el van haver d’hospitalitzar. El mateix any, a Calderes, l’atac d’unes vaques va acabar amb un matrimoni ferit i un dels seus gossos morts. I als Pirineus francesos fins i tot hi ha hagut algun cas mortal. El juliol del 2013, un senderista de 85 anys que feia una ruta a la zona del coll d’Azet va ser envestit per una colla de vaques i, tot i que va poder ser rescatat amb vida al lloc de l’atac, va morir al cap de poca estona d’ingressar a l’hospital de Pau. Alguns acompanyants també van resultar ferits per les trompades de les vaques.

Un ramat de vaques a la muntanya pot semblar una imatge bucòlica però és un perill real. Cal guardar distàncies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia