Successos

El quadern negre

Tura Soler

La coça mortal

Fa set anys de la mort per una coça de Niccolò Ciatti a Lloret de Mar; l’autor, condemnat aquí i a Itàlia, està evadit i el Suprem fa un any que ha de resoldre els recursos

Fa set anys de la mort del turista italià Niccolò Ciatti, que va rebre una coça mortal en una discoteca de Lloret de Mar. Un cas que, tot i que es va resoldre immediatament identificant l’autor de la coça mortal, el txetxé Rassoul Bissoultanov, que ha estat condemnat a 15 anys per l’Audiència de Girona (sentència ratificada pel TSJC) i a 23 anys per la justícia italiana, el cas és, ara per ara, un crim sense càstig. Falta la sentència del Tribunal Suprem, que fa un any que té sobre la taula els recursos presentats per la defensa de Bissoultanov, Carles Monguilod, que manté que la coça mortal no va ser un acte d’assassinat sinó un acte d’imprudència, i també el de Francesc Co, representant de la família Ciatti, que no està d’acord que se li imposés la pena mínima per assassinat. Però per sobre de tot, el cas és un crim sense càstig perquè Rassoul Bissoultanov està evadit i no se l’ha pogut localitzar a cap país del món tot i que se’l busca a través d’Interpol i que a Itàlia també han mobilitzat la recerca social a través del programa de televisió Chi l’ha visto?

Els fets es remunten al 12 d’agost del 2017 a la discoteca St. Trop de Lloret de Mar. Bissoultanov, txetxè refugiat a França, va ser detingut i empresonat, i el juny del 2021, quan faltava poc perquè es complissin els quatre anys de presó preventiva, el seu lletrat, Carles Monguilod, va aconseguir que li donessin la llibertat provisional davant la impossibilitat material que el poguessin jutjar abans que s’exhaurís el termini. El novembre del 2021, l’Audiència de Girona tenia programat el judici amb jurat popular contra Bissoultanov, però va haver de suspendre el judici perquè en aquell moment l’acusat el tenien pres a Itàlia, país que es disputava la potestat de jutjar-lo, ja que la víctima era un ciutadà italià i la legislació italiana preveu que es jutgin a Itàlia els crim contra ciutadans italians perpetrats en altres països. Va ser rocambolesc com va anar a parar a la presó a Itàlia. Estant en llibertat provisional va demanar permís a l’Audiència de Girona per anar a França, país que l’acollia com a refugiat, per renovar la seva documentació, però va traspassar la frontera i va entrar a Alemanya, on va ser detingut perquè tenia una ordre europea de detenció vigent i el van entregar a Itàlia, país que el reclamava i que el va fer empresonar. Els seus lletrats van aconseguir, però, que se l’alliberés a Itàlia, tot i que hi va continuar el procés judicial. Rassoul Bissoultanov va fugir d’Itàlia, país on s’arriscava a la pena de cadena perpètua, i es va anar a entregar a l’Audiència de Girona, perquè, va dir, confiava que aquí tindria un judici just. El van jutjar i el van condemnar a 15 anys de presó, i el dia que se celebrava la vista per decidir si l’empresonaven encara que la sentència no fos ferma, no va aparèixer. Era el 12 de juliol del 2022 i des de llavors està desaparegut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia