Successos

El quadern negre

Tura Soler

Sospitós a 10.000 km

Els Mossos, a través d’Interpol, demanen ajuda a les autoritats xineses per trobar el sospitós del crim de Palafrugell i sotmetre’l a proves d’ADN, però no hi troben bona predisposició

Els Mossos d’Esquadra, a través d’Interpol i la cooperació internacional, han demanat col·laboració a les autoritats xineses per poder trobar al seu país Fenxing Chen, el sospitós de l’assassinat de Montse Sánchez, la botiguera de Palafrugell que va ser cosida a ganivetades el 13 de novembre del 2008. Però, ara per ara, la policia i la justícia de la Xina, país que no manté convenis d’extradició amb l’Estat Espanyol, no s’ha avingut a col·laborar en aquest cas. L’objectiu seria localitzar Chen, habitant de la zona de Fujian, per poder-li extreure mostres d’ADN i comparar-lo amb la sang que l’homicida va deixar a la paret del safareig on va llençar la bossa de la víctima. Una prova que en cas de coincidir avalaria que Chen és l’autor del crim i, a partir d’aquí, posar-lo a disposició del jutjat de la Bisbal que instrueix la causa. El cas resulta paradoxal perquè la investigació va arribar a enquadrar Chen com a sospitós, a partir d’una complexa prova genotípica que determinar que la sang era d’un individu de la zona de Fujian, quan la Policía Nacional l’havia expulsat a la Xina després que l’Audiència de Girona li permutés una condemna de 5 anys i 11 mesos de presó, per falsificació i estafa, per l’expulsió del país. Chen va ser expulsat en un vol de Madrid a Pequín el 30 de març del 2013, quan els Mossos encara no tenien a mà les proves que el convertien en sospitós. Quan el van tenir enfocat, el sospitós ja era a 10.000 km de distància. Un revés per als investigadors, que van comprovar que Fenxing Chen tenia el seu domicili al número 140 del carrer Ample de Palafrugell, a tocar del parc infantil on va aparèixer el telèfon mòbil de la víctima i a ben poca distància d’on una càmera havia captat el sospitós quan girava del carrer Ample cap al carrer Sant Pere, per després tornar a girar cap al carrer de la Rajola, on una altra càmera també el va captar. Va fer una marrada per tornar cap al carrer Ample. Fenxing Chen també va estar assegut al banc dels acusats de l’Audiència de Girona i reclòs a la presó de Girona més de dos anys. Però llavors ningú sospitava d’ell pel crim i tampoc no se li va agafar mostra biològica com es fa amb els detinguts per delictes amb violència perquè, tot i que té una llarga rastellera d’antecedents, els delictes del seu currículum no comportaven violència. Un altre factor que va jugar a favor seu i en contra de la investigació. Retornar l’expulsat ara és missió molt complicada.

Tampoc es va aconseguir que el Marroc entregués Amar el-Ouadi, l’home que els Mossos i el jutjat de Figueres reclamaven per l’assassinat del popular sardanista Josep Subirós, de 93 anys. La reclamació es va fer des del 2012 i el Marroc, que no té tractat d’extradició, mai es va avenir a entregar-lo i el 2020 va enviar un comunicat dient que l’home que buscaven havia mort d’accident.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia