Successos

El quadern negre

Tura Soler

Un altre xinès perdut

Mai s’ha trobat Yuan Li Zhang, el sospitós d’haver assassinat el 2005, a Platja d’Aro, Chen Han Yang, una compatriota amb qui compartia pis i de qui s’havia encaterinat

Aquests dies des d’aquest quadern hem parlat de les dificultats que tenen els Mossos per trobar Fenxing Chen, el sospitós de l’assassinat de la botiguera de Palafrugell Montse Sánchez, arran que va ser expulsat a la Xina abans que es descobrissin els indicis que l’incriminen. No és l’únic xinès sospitós d’assassinat que ha esquivat l’acció judicial. Des del 2005 que els Mossos van a la saga de Yuan Li Zhang, sospitós d’haver assassinat una compatriota, Chen Han Yang, que va ser trobada morta sota el llit a l’apartament de Platja d’Aro on tots dos convivien. En aquell cas van aconseguir que la premsa xinesa publiqués la foto del sospitós, però mai se’l va localitzar.

El crim s’hauria perpetrat el 24 de juliol del 2005 al número 29 del carrer Marina, a prop del passeig marítim de Platja d’Aro. Una companya de la víctima

va trobar el seu cadàver a sota el llit i amb una bossa d’escombraries al cap. De seguida totes les sospites es van centrar en Yuan Li Zhang, que compartia pis amb la dona. La tesi de la investigació és que Zhang s’havia encaterinat de la víctima, i com que ella no el corresponia, es va arribar a un punt de tibantor que va acabar amb la dona morta. La policia va dictar des d’un primer moment una ordre de recerca internacional, però no s’ha trobat cap pista de l’home. Un dels problemes és que el cadàver va ser descobert un dia després que s’hagués comès el crim i, per tant, el presumpte homicida hauria tingut temps de travessar fronteres sense tenir cap reclamació.

Sabent que la cultura xinesa repudia els sospitosos d’homicidi, els Mossos van demanar a la premsa xinesa que publiqués la fotografia i les dades de Yuan Li Zhang fent una crida a la ciutadania perquè si algú el veia el delatés. Una de les estratègies era que els diaris es repartissin entre els passatgers dels vols que anaven a la Xina. La crida es va fer tant a diaris xinesos que s’editen a Europa com als de la Xina, i també als que s’editen només per internet.

L’edició europea del diari xinès Ouhua de l’1 d’agost, publicava el cas a la portada i titulava, en xinès: “Crim per amor a Girona.” La notícia explicava les circumstàncies del crim i incorporava una foto de Yuan Li Zhane i la seva descripció: 36 anys, 1,80 m d’alçada, moreno, grassonet, amb ulleres i parlant del dialecte de Santon Zibo, d’on és ell. Tot i l’apel·lació a la col·laboració ciutadana, quan ja fa 19 anys del crim, els Mossos no han aconseguit mai localitzar Yuan Li Zhang, ni es té constància de si va sortir o no del país. En el cas de Fenxing Chen, se sap ben bé que va anar a la Xina perquè va ser expulsat per la Policía Nacional, després que se li permutés una condemna de 5 anys i 11 mesos per l’expulsió del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia