Successos

Estabilitzat l’incendi que amenaçava la serra de Montsant

Ha cremat 110 hectàrees i els Bombers continuaran treballant per ancorar el perímetre d’un front secundari descendent i irregular al flanc esquerre

Els bombers han aconseguit estabilitzar l’incendi que amenaçava la serra de Montsant al Priorat i que fins ara ha cremat unes 110 hectàrees, de les quals 108,61 són forestals i 2,19 són agrícoles. Després de la preocupació que va causar l’evolució del foc des de Cabacés ahir a la tarda, esperonat per un fort vent de mestral, els equips d’extinció han vist com el canvi de condicions meteorològiques durant la matinada i la feina feta han ajudat a aconseguir l’objectiu que s’havien marcat aquest divendres.

Tot i això, el cap d’intervenció dels bombers, Joan Rovira, ha precisat que les dotacions sobre el terreny continuaran treballant, aprofitant el que queda de llum de dia, per ancorar el perímetre d’un front secundari descendent i irregular al flanc esquerre. Durant el dia d’avui, 74 dotacions terrestres i 14 aèries dels Bombers han fet front a les flames, juntament amb dos hidroavions i dos helicòpters del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic. La consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, s’ha desplaçat aquest matí al centre de comandament avançat situat a la Vilella Baixa per “agrair a tots els cossos d’emergències les seves tasques” i també a l’alcalde del municipi, Jaume Pujals, per mobilitzar els recursos necessaris.

Pujals, de la seva banda,  ha reclamat "mesures estructurals" per mitigar la sequera que pateix la comarca del Priorat i poder fer front a incendis. Tot i assumir que el risc d'incendi a la zona és present al llarg de la major part de l'any, creu cal estar "ben preparats" i evitar que la manca crònica de recursos hídrics dificulti poder disposar d'aigua a totes les basses contra incendis. L'alcalde ha celebrat que l'incendi no hagi acabat afectant àmpliament l'espai del parc natural de la serra de Montsant, tal com va passar el 1982 amb unes 6.000 hectàrees calcinades. "Hauria estat una catàstrofe", ha afirmat. Pujals ha reivindicat també poder fer ús de l'aigua dels pantans del tram final de l'Ebre en èpoques de forta sequera, sigui per a regadiu o consum humà.

Els les feines d’extinció dos bombers ferits lleus, un a l’ull, i l’altre, en una extremitat. El fet que la intensitat del vent hagi minvat durant la nit, ha permès que els efectius dels Bombers hagin pogut treballar-hi a la nit amb bombes d’aigua i vehicles manuals. Rovira ha reconegut com a clau el canvi de les condicions climàtiques, perquè malgrat el vent intens no es van crear focus secundaris que podessin comprometre la capacitat d’extinció i els esforços es van centrar a evitar la propagació pel flanc dret, que podria haver estès l’incendi cap a la serra de Montsant.

La previsió dels bombers, en aquests moments, es poder anunciar la fase de control aquest mateix dissabte al matí. El responsable de l’operatiu ha reconegut que han trigat a fer pública l’estabilització, tot i que el foc havia avançat molt poc des de la passada tarda. “Va afectar unes 98 hectàrees i ara estem entre unes 107 i 110”, ha concretat. Finalment, Protecció Civil ha desactivat l’alerta del pla Infocat.

Dels 32 vehicles que el cos tenia destinats a la zona, només se’n mantindran una vintena de lleugers. Rovira ha explicat que amb l’estabilització, i per reequilibrar les dotacions dels parcs d’origen per fer front a l’alt risc d’incendi en algunes comarques, es retiraran la meitat dels recursos de forma gradual entre aquest divendres i dissabte al matí. De fet, aquest divendres a la tarda els avions FOCA del Ministeri per a la Transició Ecològica ja no han treballat i només ho han fet els entre sis i vuit helicòpters bombarders.

Controlat el de Porrera

L’incendi que des d’ahir a la tarda també es va declarar a Porrera una hora després, ja ha quedat finalment controlat al migdia, tot i que els Bombers hi mantenen actuant onze dotacions terrestres, que durant el matí han repassat el perímetre buscant possibles punts calents.

Els cap regional en funcions dels Agents Rurals al Camp de Tarragona, Miquel Àngel Garcia, ha reiterat que segueixen centrant les investigacions sobre la xarxa elèctrica com a responsable de l’origen del foc. “Estem mantenint la hipòtesi i recollim evidències per reforçar-la al nostre informe”, ha assegurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia