Successos

Pròxim Orient

L’explosió simultània de cercapersones d’Hezbol·là deixa dotze morts i més de 2.800 ferits

L’ambaixador de l’Iran és una de les persones afectades

L’Agència Nacional de Notícies ha informat que la detonació d’un sistema de cercapersones d’alta tecnologia ha causat ferides a desenes de persones

Almenys dotze persones han mort i més de 2.800 han resultat ferides aquest dimarts per l’explosió d’aparells cercapersones utilitzats pels membres d’Hezbol·là per comunicar-se, segons ha informat el ministre de Salut Pública, Firas Al-Abiad. Les explosions s’han produït de manera massiva i simultània a diversos punts del sud del Líban, l’oriental Vall de la Bekaa i els suburbis meridionals de Beirut, totes elles regions controlades pel grup xiïta.

“Una gran quantitat de persones amb ferides diverses estan arribant als hospitals libanesos i s’ha descobert inicialment que les ferides estan relacionades amb l’explosió d’aparells sense fils en possessió dels ferits”, ha dit el Ministeri de Salut Pública del Líban en un comunicat. Al-Abyad ha detallat que uns dos-cents ferits estan en “estat crític”. Entre els vuit morts hi ha almenys un nen.

El departament governamental ha fet una crida a tots els hospitals de les àrees afectades perquè activin el nivell d’“alerta màxima” i es preparin per a fer front a una “necessitat urgent de serveis sanitaris d’emergència”. A conseqüència de l’elevat nombre de ferits, els hospitals del sud del país han “excedit la seva capacitat” i el ministeri està treballant per traslladar els ferits a altres centres. A més, el ministeri ha demanat “a tots els ciutadans amb aparells de comunicació sense fils que romanguin lluny d’ells” fins que s’aclareixi què està passant.

El govern libanès i Hezbol·là han coincidit en atribuir a Israel l’autoria de l’explosió massiva de cercapersones. El Ministeri d’Afers Estrangers del Líban ha descrit l’incident com un “atac cibernètic israelià”. L’executiu ha anunciat que està preparant una queixa al respecte per presentar davant el Consell de Seguretat de l’ONU. “Aquesta escalada israeliana greu i deliberada coincideix amb amenaces israelianes d’ampliar la guerra cap al Líban i amb la seva postura intransigent que crida a més vessament de sang, destrucció i sabotatge”, ha denunciat el departament governamental en un comunicat.

Hezbol·là ha considerat que “l’enemic israelià” és “el complet responsable d’aquesta agressió criminal que també ha tingut com a objectiu civils i que ha matat diverses persones”. El partit milícia xiïta ha promès que Israel rebrà un càstig “just” per aquesta acció.

Les autoritats israelianes han guardat l’ambigu silenci que acostumen a mantenir es produeixen incidents d’aquest tipus a l’exterior del país, que rarament són reivindicats per l’Estat hebreu.

Segons algunes fonts, la intel·ligència israeliana hauria aconseguit intervenir tots els aparells de comunicació per ràdio (cercapersones) dels membres del grup aliat de l’Iran, i, de manera remota, hauria aconseguit sobreescalfar les seves bateries fins que han explotat a les butxaques dels membre d’Hezbol·là a tot el Líban

L’incident massiu s’ha produït quan el gabinet de ministres estava reunit a Beirut. El primer ministre, Najib Mikati, ha demanat a Abiad que fes front immediatament a la situació, segons un comunicat del govern.

Segons l’Agència Nacional de Notícies (ANN), l’“incident hostil de seguretat sense precedents” ha suposat la detonació d’un sistema de cercapersones d’alta tecnologia i ha causat fins al moment “desenes” de ferits a Dahye, a l’extraradi de Beirut, així com en “moltes” zones meridionals. La Creu Roja libanesa ha informat al seu compte de X que les seves ambulàncies han respost a una sèrie d’explosions no especificades en diversos punts meridionals, de la Vall de la Bekaa i el Dahye, amb els seus centres de la capital en “alta alerta”. També han mobilitzat altres 50 ambulàncies i a uns 300 membres del seu personal mèdic d’emergència, que estan en espera per a prendre part en l’evacuació, segons va explicar l’organització.

Ferit l’ambaixador de l’Iran

L’ambaixada de l’Iran al Líban ha informat que el seu ambaixador, Mojtaba Amani, es troba en “bon” estat després d’haver patit una ferida superficial aquest dimarts en la cadena d’explosions de nombrosos cercapersones al Líban, segons ha informat en el seu compte de X la legació diplomàtica iraniana. L’esposa del diplomàtic, Narges Ghadirian, ha confirmat el bon estat de l’ambaixador: “El meu marit, el doctor Mojtaba Amani, ha resultar lleument ferit en l’explosió d’aparells cercapersones a Beirut, però gràcies a Déu es troba bé”, ha escrit en X Ghadirian.

Explosions a Síria

Almenys catorze persones han resultat ferides per l’explosió dels cercapersones d’Hezbol·là en territori de Síria, segons ha informat l’Observatori Sirià de Drets Humans. “Una sèrie de membres del grup libanès Hezbol·là han arribat als hospitals de Damasc i de la província de Rif damasc, després de resultar ferits en l’explosió dels cercapersones que duien amb ells”, ha assegurat l’ONG, amb seu al Regne Unit i una àmplia xarxa de col·laboradors sobre el terreny. El grup libanès està present a Síria com a aliat del president Baixar al-Assad i en els últims mesos ha estat objectiu d’atacs selectius israelians. No obstant, les explosions d’avui s’emmarquen en l’operació a gran escala que ha afectat centenars de membres del moviment xiïta al Líban.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia