Punt divers

Olvan estrena una fira dedicada a la tòfona per donar a conèixer un producte que recullen més de 40 berguedans

CATALUNYA CENTRAL

Olvan (Berguedà) celebra els dies 13 i 14 de desembre la primera edició de la Fira de la tòfona del Berguedà. Aquest nou certamen té com a finalitat donar a conèixer al gran públic un producte que, segons el director tècnic de la fira, Pere Muxí, és molt desconegut al Berguedà, tot i que és un dels territoris on més se'n troba. Actualment, l'Associació de Tofonaires d'aquesta comarca aplega unes 45 persones, però les que tenen llicència per collir aquest producte poden ser encara més. La primera edició de la Fira inclourà parades de venda de tòfona fresca i de productes berguedans elaborats amb tòfona, així com activitats diverses, entre les quals hi ha un concurs de gossos tofonaires.

La Fira de la tòfona del Berguedà tanca la temporada boletaire a Cal Rosal, on fa unes setmanes va deixar de funcionar el Mercat del Bolet. El nou certamen neix desvinculat del Mercat, però pretén aprofitar el potencial de la comarca relacionat amb el món dels bolets per atraure el públic.

Segons ha explicat el director tècnic de la Fira de la Tòfona, el Berguedà és una comarca on hi ha una tradició tofonaire molt arrelada, especialment pel que fa a la tòfona negra, un producte que a la Llotja de Vic es cotitzava a l'entorn dels 200 euros el quilo la setmana passada. El preu de compra per al consumidor final pot arribar a ser del doble del preu al qual es comercialitza a la llotja. La temporada de collita del fong està regulada pel Departament de Medi Ambient i va del 15 de novembre al 15 de març.

La Fira pretén aprofitar aquest potencial per promoure els productes relacionats amb aquest fong, així com els productes artesans de l'àmbit alimentari de la comarca. Està previst que hi hagi fins a vuit parades de venda, en les quals, a més d'aquests productes artesans, s'hi podrà comprar tòfona negra fresca.

A més, s'hi duran a terme activitats paral·leles, com una conferència sobre la història de la tòfona, les possibilitats de cultiu d'aquest fong o un taller de cuina per desmitificar la tòfona com a producte elitista. Alhora es faran concursos per premiar la tòfona de més pes i la de més qualitat i un concurs de gossos tofonaires.

La Fira de la Tòfona, que neix amb voluntat de continuïtat, s'instal·larà a l'antiga fàbrica de la llet de Cal Rosal i es podrà visitar entre dos quarts de deu del matí i les dues de la tarda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.