Punt divers

CiU proposa crear activitats per donar a conèixer la savina turífera, una espècie vegetal característica del Sobirà

ALT PIRINEU I ARAN

El diputat del grup parlamentari de Convergència i Unió i alcalde de Sort, Agustí López, ha presentat al Parlament una Proposta de Resolució per la qual s'insta el Govern a 'programar un seguit d'activitats per donar a conèixer la singularitat de la població de savina turífera que hi ha a algunes valls del Pallars Sobirà, fent especial incís en què la població autòctona fou la veritable descobridora d'aquesta espècie vegetal des de temps molt reculats. Amb aquesta proposta López pretén donar a conèixer un valor important de la vegetació de la zona, donat que 'la població de savina turífera del nord del Pallars Sobirà és probablement la més important de la serralada pirinenca'.

El diputat nacionalista ha insistit molt en el fet que 'encara que el descobriment oficial d'aquesta espècie, per part del botànic Pere Aymerich amb la publicació de l'article Juniperus thurifera L. als Pirineus catalans, data del 2005, els habitants del Pallars Sobirà ja van descobrir en temps molt pretèrits, fa uns 3.000 anys, aquest arbre-arbust que els botànics catalans descobrien fa 3 anys per a la ciència'.

Tal com ha recordat Agustí López, 'els pallaresos de la Vall Ferrera han emprat tradicionalment la savina turífera per foragitar les rates paniquelles, nom tradicional pallarès de la mostela, tot penjant branques de savina als corrals de vaques i ovelles, ja que la creença que aquests mamífers mosseguen o fiblen els braguers de vaques i ovelles és ben arrelat a la cultura popular pallaresa'.

Tenint en compte que la comarca del Pallars Sobirà es caracteritza per tenir el 82% del seu territori inclòs en una o altra figura de protecció del medi natural, sigui el Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, la Xarxa Natura 2000 i fins i tot algunes petites àrees del Pla d'espais d'interès natural (PEIN), Agustí López considera que 'ha d'incorporar elements significatius d'aquest patrimoni a l'estrat bàsic de cultura i de coneixement de l'entorn dels pallaresos, i molt especialment dels escolars, i fins i tot incorporar-ho a l'imaginari popular del territori'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.