Punt divers

Liciten l'últim tram del canal Segarra-Garrigues per gairebé 90.000 euros

PONENT

El Consell d'administració d'AcuaEbro ha aprovat aquest dimarts, durant la seva reunió ordinària celebrada a Saragossa, la licitació del projecte del canal Segarra-Garrigues Tram V, del km 62,53 al 84,757 i que suposarà una inversió de 89.551.120 euros de l'Estat. Aquesta actuació l'executarà, como totes les infraestructures del Canal, la societat estatal AcuaEbro, depenent del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí. El Tram V és l'últim del canal, la qual cosa suposa que ja estan executant-se o en tràmit avançat tots els trams de la infraestructura, a la qual s'ha donat 'un important impuls' durant aquesta última legislatura, segons el govern espanyol. Aquest últim tram fa més de 20 km.

Juntament amb l'evolució de les obres, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre destaca el desbloqueig del finançament del projecte, amb la signatura l'octubre del 2006 del conveni de col·laboració entre el Ministeri i la Generalitat de Catalunya per a l'execució, finançament i explotació del canal Segarra-Garrigues. L'actuació es desenvolupa complint els plaços i els plantejaments establerts i es preveu que el canal pugui estar enllestit a començaments del 2013.

El Tram V té una longitud de 22,2 quilòmetres, que s'estenen des del quilòmetre 62,530 fins al 84,757, i desemboca a la presa de l'Albagés. L'obra discorre per Maldà (Urgell), Arbeca, Els Omellons, La Floresta, les Borges Blanques i Cervià de les Garrigues (Garrigues).

Per la seva execució s'ha dividit en tres trams. El primer, transcorre des de l'origen fins a l'embocadura del sifó de l'Esperiguera; el segon tram desemboca al túnel dels Bessons i l'últim, que s'inicia aquí, conclou al final de l'obra.

Aquesta part del canal tindrà una capacitat de quinze metres cúbics per segon, per la qual cosa permetrà que s'ompli l'embassament de l'Albagés en èpoques excedentàries de cabals.

D'entre les obres singulars destaquen les dues tomes de reg d'aquest tram als quilòmetres 67,06 i 76,42 amb la finalitat d'abastir els sectors vuit i nou amb uns cabals de 3,7 i 3 metres cúbics per segon respectivament. A més, s'han traçat tres aqüeductes com ara el Rocallamp de 171 metres, el dels Omellons de 491 metres i el de l'AP-2 de 81 metres; dos sifons com ara el de l'Esperiguera de 806 metres i l'Aiguamoll de 1.313 metres i dos túnels, a La Serrania de 378 metres i Els Bessons de 4.921 metres.

El canal té un recorregut total de 84,7 quilòmetres, entre la presa de Rialb al riu Segre i la presa de l'Albagès al riu Set i constitueix la columna vertebral de les obres que composen el sistema Segarra-Garrigues. La finalitat d'aquest sistema és la transformació en regadiu de 70.150 hectàrees a Lleida.

Actualment l'obra d'impulsió i connexió del Canal amb la presa de Rialb es troba operativa i en fase de manteniment i el primer tram del canal ja està enllestit. Per la seva banda, es troben en obres els trams IIa, IIb i III, mentre que el tram IV es va adjudicar el passat mes de novembre. El concurs per l'execució de les obres de la presa de l'Albagés es troba en fase de licitació.

El projecte del canal Segarra-Garrigues segueix les línies del Programa A.G.U.A (Actuacions per la Gestió i Ús de l'Agua), del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, un programa que impulsa actuacions per obtenir recursos hídrics de noves fonts, assegurant la disponibilitat d'agua i permetent un desenvolupament sostenible.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.