Punt divers

Augmenten un 20% en un any les parelles lingüístiques del programa 'Voluntariat per la Llengua' a Girona

El número de parelles lingüístiques constituïdes a través del programa 'Voluntariat per la Llengua' a les comarques gironines s'ha incrementat un 20% en el darrer any. La iniciativa, promoguda pel Consorci per a la Normalització Lingüística, es basa en posar en contacte una persona voluntària que sap català amb una altra que el vol aprendre. Totes dues es troben periòdicament. A les comarques gironines, el 2008 es van constituir un total de 1.398 parelles lingüístiques. A més, cal destacar que, del total de persones que es van inscriure com a voluntàries per ensenyar el català, gairebé un 4% eren estrangeres.

El programa 'Voluntariat per la Llengua' permet, mitjançant aquestes trobades, que persones que tenen nocions de català perdin la por a parlar-lo i l'integrin a la seva vida diària. D'ençà que es va posar en marxa, la iniciativa no ha parat de guanyar adeptes, tant voluntaris com aprenents. De fet, les inscripcions al programa han augmentat any rere any. I en el que portem de 2009, a tot Catalunya ja s'han constituït 4.500 parelles. Les comarques gironines no són una excepció d'aquesta situació. Segons dades del Consorci, durant el darrer any, el número de parelles lingüístiques que s'han constituït han augmentat en un 20%.En total, durant el 2008 hi va haver 691 persones que es van inscriure com a voluntàries del programa a les comarques gironines. En general, la majoria havien nascut a Catalunya. Però també s'ha de ressaltar que un 3,18% eren estrangers.Pel que fa als aprenents, la majoria són immigrants procedents de països de l'Amèrica del Sud (37%), de la Unió Europea (20,40%) o del Nord d'Àfrica (14,80), segons les dades del Consorci corresponents a les inscripcions que es van fer el 2008.Per reconèixer aquesta tasca desinteressada i valuosa, la Generalitat i la Diputació de Girona han muntat aquest divendres una festa a la factoria cultural Coma Cros de Salt (Gironès). L'acte aplegarà entre 300 i 400 voluntaris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.