Punt divers

Treballadors d'empreses extractives lleidatanes es formen per complir amb la nova normativa de seguretat del sector

Més d'una vintena d'operaris d'activitats extractives de les comarques de Lleida han començat a l'IES Mollerussa cursos de formació específica per poder continuar portant maquinària pesada a partir de la nova normativa del Ministeri d'Indústria que regula aquesta pràctica. Amb els cursos, organitzats pel Gremi d'Àrids de Catalunya i la Fundació Laboral de la Construcció, el sector donarà compliment a la nova normativa sobre seguretat minera que obliga a tots els treballadors d'activitats extractives a fer un curs específic de prevenció per cada tipus de feina que duguin a terme. Acreditar aquesta formació serà obligatori per a tots els treballadors de pedreres i graveres a partir de juliol del 2010.

La nova normativa sobre seguretat minera aprovada pel Ministeri d'Indústria obliga els treballadors del sector extractiu a fer un curs específic de prevenció de 20 hores per cada tipus de feina que duguin a terme. I, és que a partir del juliol del 2010 serà obligatori que tots els treballadors de pedreres i graveres hagin d'acreditar aquesta formació especifica per tal de poder seguir desenvolupant la seva activitat. A Catalunya, és la Direcció General d'Energia i Mines qui insta a les empreses del sector a oferir la formació als seus treballadors.  El gerent del Gremi d'Àrids de Catalunya, Jaume Puig, ha explicat que l'objectiu dels cursos no és altre que evitar accidents, a banda de donar compliment a la nova normativa. Puig ha remarcat que l'extractiu és actualment un dels sectors vinculats a la construcció amb menor índex de sinistralitat laboral. Segons el gerent del Gremi, aquest fet és degut en bona part a la 'gran sensibilitat' de les explotacions catalanes envers la formació dels seus treballadors. En concret, els tres cursos que han començat aquest dilluns a Mollerussa van dirigits als operadors d'excavadora, bolquet i pala carregadora, respectivament. El contingut del curs és majoritàriament teòric però els operaris que ho vulguin també podran practicar a l'exterior amb diferent maquinària. Els cursos són totalment gratuïts pels treballadors ja que estan subvencionats per la Fundació Tripartida per la Formació en l'Ocupació i l'Inem. A més, els treballadors fan els cursos en hores de feina ja que compten amb el recolzament de les respectives empreses on treballen. Puig ha remarcat que la majoria de graveres i obres públiques estan lluny dels centres mèdics en cas que tingui lloc algun accident. Per això, amés dels cursos obligatoris, la setmana vinent els treballadors que ho vulguin també podran complementar la seva formació amb un curs de primers auxilis perquè puguin actuar en cas d'accident.  A la presentació dels cursos que s'ha fet aquesta atarda a Mollerussa hi han assistit, entre altres, el president de l'Associació de Fabricants d'Àrids i Formigons de Lleida, Miquel Romà; el gerent del Gremi d'Àrids de Catalunya, Jaume Puig; el cap de formació de la Fundació Laboral de la Construcció, Benjamí Monterde; i l'alcaldessa de Mollerussa, Teresa Ginestà. Entre l'alumnat de la primera sessió formativa hi ha més d'una vintena de treballadors procedents de set empreses del sector lleidatà dels àrids. La setmana vinent serà el torn per una vintena més de treballadors del sector.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.